O nouă rundă de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol

  • 12 Mai 2016 19:26
O nouă rundă de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol

După o pauză de peste aproape 2 ani, o nouă rundă de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean în formatul 5+2 urmează să aibă loc la începutul unii iunie.

Anunțul a fost făcut joi, 12 mai, în cadrul unei conferințe de presă de bilanț de către reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE, Cord Meier-Klodt care a avut întrevederi la Chișinău și Tiraspol. 

După vizita de lucru la Chișinău și Tiraspol, în care s-a întâlnit cu reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol, Gheorghe Bălan și Vitalii Ignatiev, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, va merge la Moscova și la Kiev pentru a discuta cu mediatorii în reglementarea conflictului  transnistrean.

Diplomatul își propune să pregătească terenul pentru a organiza la începutul lunii viitoare o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2. Cord Meier-Klodt a declarat că nu poate face prognoze, dar a menționat că a întâlnit o abordare constructivă în privința reluării procesului de negocieri în formatul „5+2” deja la începutul lunii iunie, la Berlin.

Oficialul OSCE a subliniat că după ce va discuta cu toți actorii implicați în negocieri urmează să elaboreze agenda dar și un set de reguli acceptate de părțile participante la discuții. 

„Trebuie să elaborăm o agendă care să fie agreată de părți, o agendă balansată în care să fie incluse chestiuni de interes pentru ambele părți. Nu este niciun secret aici, dar problema este ca această agendă să includă un cadru acceptabil pentru toți participanții la proces. Nu am avut asemenea întâlniri timp de doi ani și trebuie să ne pregătim foarte bine. Acum sarcina mea împreună cu alți co-mediatori este să pregătim invitațiile, să finalizăm această agendă și eventual să facem ca această propunere să fie acceptată de toți participanții”, a declarat Cord Meier-Klodt.

În același timp, mai mulți analiști politici au menționat pentru Radio Chișinău că în pofida declarațiilor optimiste din ultima vreme, nu ar exista premise pentru evoluții spectaculoase în privința reglementării conflictului transnistrean, din cauza reticenței Tiraspolului de a avansa pe marginea negocierilor.

Amintim că ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc în iunie 2014, după care Tiraspolul a renunțat la tratative, pe motiv că nu ar exista premise pentru continuarea lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău