O nouă reținere în dosarul BEM

  • 12 Mai 2016 11:34
O nouă reținere în dosarul BEM

Directorul unui SRL a fost reținut în dosarul delapidărilor de la Banca de Economii.

Bărbatul este cercetat penal pentru dobândirea prin înșelăciune a unui credit în valoare de circa 1,2 milioane de euro de la BEM, fapt ce a cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari entității bancare. Potrivit Centrului Național Anticorupție, creditul a fost acordat în perioada în care la șefia BEM se afla Grigore Gacikevici, transmite IPN.

În gestiunea CNA se află mai multe cauze penale ce vizează delapidările de la Banca de Economii și Banca Socială. Este vorba despre obținerea creditelor prin înșelăciune, însușirea bunurilor în proporții deosebit de mari și încălcarea regulilor de creditare. La fel, este vorba despre abuz în serviciu, spălare de bani, gestionarea defectuoasă a BEM și Banca Socială și obstrucționarea supravegherii bancare. 

În total, în dosarele CNA, 10 persoane au statut de învinuit, 3 – de bănuit, iar alte trei persoane sunt anunțate în căutare, fiind emise mandate de arest pe numele acestora. În prezent, 19 dosare deja se află pe rol în instanțele de judecată, iar cinci persoane, printre care fostul șef al BEM Grigore Gacikevici, au statut de inculpat. 

Potrivit CNA, suma totală a creditelor investigate de CNA în dosarele BEM este de 1,8 miliarde de lei, 23,5 milioane de dolari și 32,4 milioane de euro. În cazul Băncii Sociale, suma împrumuturilor acordate cu încălcarea regulilor de creditare este de aproape 460 de milioane de lei, 12,8 milioane de euro și 11,4 milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Arhivă Radio Chișinău