O nouă investigație pe piața energiei electrice. Cine este suspectul

  • 14 Aprilie 2022 12:35
O nouă investigație pe piața energiei electrice. Cine este suspectul

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat, în ședința din 12 aprilie, Raportul privind rezultatele investigației pe piața energiei electrice, pentru elucidarea circumstanțelor care au dus la imposibilitatea companiei Furnizare Energie de a furniza curent electric consumatorilor, începând cu 4 decembrie 2021, informează Mod-street.com.

Potrivit sursei citate, Agenția susține că investigația pe piața energiei electrice a fost inițiată „pentru examinarea motivelor care au condiționat refuzul producătorului Молдавская ГРЭС (Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan - Moldgres) de a livra energie electrică către SRL Furnizare Energie, precum și motivele din care cauză furnizorul a fost în imposibilitate de a-și onora obligațiunile sale contractuale în raport cu consumatorii finali”.

„În procesul analizei materialelor prezentate de către participanții la piața energiei electrice implicați, Agenția a pus accent pe respectarea de către Молдавская ГРЭС și SRL Furnizare Energie a obligațiilor contractuale existente, precum și neadmiterea aplicării unor practici abuzive în raporturile cu partenerii comerciali, care ar putea crea dezavantaje concurențiale”.

ANRE nu oferă detalii privind constatările din cadrul anchetei, dar precizează că va remite Consiliului Concurenței, în termen de 7 zile, Raportul privind rezultatele investigației pe piața energiei electrice, pentru examinare prin prisma legislației concurențiale.

Amintim că la începutul lunii decembrie 2021 Furnizare Energie a rămas fără sursă de livrare a energiei, ca urmare a refuzului Moldgres de a oferi curent electric.

Potrivit reprezentanților de la SRL Furnizare Energie, anterior ei achiziționau energie din Ucraina, dar de la finele lunii august au început să cumpere curentul de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.

Asta, pentru că s-a scumpit semnificativ energia în Ucraina, iar Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan a refuzat să mai livreze energie, invocând probleme în asigurarea cu gaze.

De notat că Furnizare Energie, deținută acum de Sergiu Ciobanu, fost director al ANRE, a ajuns în ultimii 2-3 ani al treilea furnizor de energie pe piața moldovenească.

El a reușit să preia mai mulți consumatori mari de energie, care anterior erau deserviți de Premier Energy sau FEE Nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău