O nouă indexare a pensiilor în acest an nu va fi. Alexei Buzu: „Nu vrem să avem măsuri iresponsabile”

  • 09 August 2023 08:33
O nouă indexare a pensiilor în acest an nu va fi. Alexei Buzu: „Nu vrem să avem măsuri iresponsabile”

O nouă indexare a pensiilor în acest an nu va exista, pentru că statul trebuie să asigure sustenabilitatea sistemului de pensii, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Potrivit ministrului, o nouă indexare a pensiilor ar însemna o acțiune iresponsabilă, în condițiile unui deficit la bugetul asigurărilor sociale de 30%, notează IPN.

Potrivit legii privind sistemul public de pensii, indexarea are loc 1 aprilie în baza ratei inflației de la sfârșitul anului precedent. Totuși, prin derogare de la lege, în acest an, pensiile au fost indexate doar cu 15%, în condițiile unei inflații mult mai mari. Ministrul Alexei Buzu spune că bugetul asigurărilor sociale este pe minus, iar din acest motiv nu poate fi vorba de o nouă indexare a pensiilor.

„În cadrul Guvernului avem responsabilitatea de a asigura un nivel de trai decent pensionarilor și înțelegem că la acest capitol avem mult de lucru, dar în același timp trebuie să asigurăm sustenabilitatea sistemului de pensii. Numărul de pensionai și numărul persoanelor care muncesc este aproape egal. Avem o problemă foarte mare legată de solidaritatea socială, care se manifestă printr-un număr mare de persoane care primesc salariul în plic. Acum noi încercăm să ne asigurăm că toate persoanele care pot munci, muncesc. Iar persoanele care muncesc, contribuie adecvat, inclusiv, la bugetul asigurărilor sociale, pentru că asta este unica metodă prin care putem să asigurăm pensii decente. Nu vrem să avem măsuri iresponsabile din perspectivă fiscală ca să avem o problemă și mai mare. Deficitul bugetului asigurărilor sociale este de 30%. Și acest deficit este acoperit cu surse din bugetul de stat”, a spus Alexei Buzu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Potrivit ministrului, deși pensiile nu au fost indexate în aprilie la rata inflației, majorările anterioare le-au permis vârstnicilor să-și păstreze puterea de cumpărare. 

„Trebuie să ne asigurăm că sistemul de pensii este sustenabil și peste doi sau zece ani. Pentru noi creșterea pensiilor este o prioritate, pensia minimă din 2021 până în prezent a crescut cu 120%. Pensia medie a crescut cu 72%. Deci, ambele pensii au crescut peste inflația cumulativă. Vom depune efort ca să identificăm resursele necesare și să fortificăm sistemul de pensii. Conform prognozelor noastre, bugetul la capitolul pensii se va echilibra abia în 2040-2045”, a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

În acest an, costul indexării pensiilor și altor prestații sociale cu coeficientul de indexare de 15% constituie peste 3 miliarde lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău