O nouă etapă a implementării proiectului de modernizare a posturilor vamale de la frontiera moldo-română

  • 27 Februarie 2023 14:31
O nouă etapă a implementării proiectului de modernizare a posturilor vamale de la frontiera moldo-română

Conducerea Serviciului Vamal și a Autorității Vamale Române s-a întrunit vineri, 24 februarie, la Chișinău, în cea de-a 5-a ședință a Comitetului de coordonare al proiectului „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești", anunță instituția.

În cadrul întrevederii, responsabilii de implementare a proiectului din partea ambelor autorități au prezentat aspecte generale privind stadiul lucrărilor de infrastructură  aferente posturilor vamale de frontieră, iar în procesul discuțiilor au fost identificate soluții la problemele existente în implementarea proiectului sub aspect tehnic.

Directorul Serviciului Vamal, dl Igor Talmazan a exprimat, în continuare, întreaga disponibilitate pentru susținerea inițiativelor de dezvoltare a cooperării vamale dintre Republica Moldova și România.

”Serviciul Vamal își orientează toate eforturile în vederea asigurării realizării cu succes a proiectului, iar pentru atingerea obiectivelor proiectului, în termenii stabiliți,  este necesară în continuare sincronizarea și coordonarea de comun a etapelor de efectuare a lucrărilor de modernizare a infrastructurii posturilor vamale”, a subliniat dl Talmazan. 

În perspectiva inițierii și altor proiecte comune de modernizare a infrastructurii, Directorul adjunct al Serviciului Vamal, dna Lidia Ababii a exprimat mulțumiri părții române pentru deschidere și solidaritate pe parcursul ultimului an, iar în acest context a menționat despre cele 3 proiecte moldo-române depuse în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility) pentru obținerea finanțării din fonduri europene a 3 obiective strategice de infrastructură.

„Serviciul Vamal acordă o deosebită atenție implementării proiectului, astfel până la moment, toate activitățile  cuprinse în formularul de aplicare au fost inițiate cu respectarea tuturor prevederilor Contractului de Grant, unele dintre acestea fiind integral realizate, iar altele - în proces de implementare”, a menționat dna Ababii.

La rândul său, președintele Autorității Vamale Române, dl Bogdan Lari Mihei a menționat că, în contextul regional autoritățile vamale din România și Republica Moldova și-au revăzut prioritățile din perspectiva cooperării și au acționat coordonat pentru a face față provocărilor și presiunii de la frontiere. 

Autoritatea Vamală Română a reiterat suportul pentru implementarea cu succes a proiectului de modernizare a posturilor vamale de la frontiera moldo-română Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești, dar și a exprimat disponibilitatea de a extinde colaborarea transfrontalieră și prin intermediul altor proiecte comune.

„În viitor, frontiera cu Republica Moldova trebuie să fie gândită ca o frontieră a UE”, a conchis dl Bogdan Lari Mihei.

Reabilitarea și modernizarea posturilor vamale de la frontiera moldo-română va spori eficiența instituțională și operațională, prin facilitarea comerțului internațional și fluidizarea traficului transfrontalier de mărfuri și călători.

Până la această etapă, conform datelor prezentate de Echipa de implementare a proiectului, la Postul Vamal Giurgiulești lucrările de reabilitare au fost executate în proporție de 100%, la postul Vamal Leușeni - 93%, la postul Vamal Sculeni – aproximativ 20%.

În încheiere, Echipele de implementare a proiectului au trasat următoarele acțiuni prioritare conform etapelor de proiect, pe fiecare obiectiv de infrastructură aparte, pentru a asigura implementarea cu succes a proiectului până la termenul propus. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău