O lună de invazie a Federației Ruse asupra Ucrainei. Volodimir Zelenski a îndemnat întreaga lume să iasă în stradă pentru a protesta

  • 24 Martie 2022 14:14
O lună de invazie a Federației Ruse asupra Ucrainei. Volodimir Zelenski a îndemnat întreaga lume să iasă în stradă pentru a protesta

Astăzi se împlinește o lună de la invazia Federației Ruse asupra statului vecin Ucraina, la 24 februarie. Criza de securitate și susținerea Ucrainei este tema a trei reuniuni la nivel mondial care vor avea loc la Bruxelles - Sumitul NATO, summitul G7 și Sumitul Uniunii Europene. Președintele Zelensky s-a adresat adresa astăzi liderilor NATO. În apelul făcut noaptea trecută în limbile ucraineană, engleză și rusă președintele Volodimir Zelenski a îndemnat cetățenii din întreaga lume să iasă începând de astăzi în stradă pentru a protesta împotriva invaziei asupra Ucrainei.

Orașe precum Harkov, Kiev și Mariupol continuă să fie sub intense bombardamente aeriene, forțând mii de oameni să se ascundă în subsoluri și buncăre pentru a se salva. Singurul mare oraș pe care rușii au reușit să îl ocupe până acum este Herson, în sudul Ucrainei.

Știrile și imaginile despre rezistența și curajul ucrainenilor care ies în fața tancurilor rusești cu steaguri și cântând imnul național fac înconjurul lumii. Noaptea trecută într-un discurs emoționant susținut în trei limbi președintele ucrainean Volodimir Zelenski a chemat oamenii din întreaga lume să spună ”Nu războiului în Ucraina”:

”Putin încearcă să demonstreze că oamenii nu contează, la fel ca tot ceea ce ne face umani. Asta este motivul pentru care noi toți trebuie să oprim Rusia. Lumea trebuie să oprească războiul. Mulțumesc tuturor care susține Ucraina și libertatea. Dar războiul continuă. Actele de teroare împotriva oamenilor pașnici au loc de o lună deja. E o perioadă lună. Îmi frânge inima, și frânge inimile ucrainenilor și fiecărui om liber de pe planetă. De aceea te îndemn să te pronunți împotriva războiului începând cu data de 24 martie, la exact o lună de la începutul invaziei. Veniți din oficiile voastre, casele, școlile și universitățile voastre. Veniți în numele păcii. Veniți cu simboluri ucrainene să susțineți Ucraina, să susțineți libertatea și viața”

Organizația Mondială a sănătății susține că de la începutul invaziei, rușii au atacat peste 60 de spitale și unități sanitare în Ucraina.

Reuniți la Bruxelles, în cadrul a ceea ce se consideră a fi una dintre cele mai importante reuniuni din istoria alianței, la care va participa și președintele SUA, Joe Biden,  liderii NATO, urmează să decidă astăzi următoarele acțiuni ca răspuns la invazia Ucrainei de către Federația Rusă.

Într-o intervenție înainte de reuniune Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a spus că întâlnirea de astăzi se va concentra pe sprijinirea continuă a Aliaților pentru Ucraina”.  El a spus că președintele rus Vladimir Putin a făcut o „mare greșeală” prin invazia neprovocată din Ucraina.

„Președintele Putin a făcut o mare greșeală și anume aceea de a lansa un război împotriva unei națiuni suverane, independente. El a subestimat puterea poporului ucrainean, curajul poporului ucrainean și al forțelor sale armate și de aceea întâmpină o rezistență mult mia mare față de cea la care se aștepta. Noi trebuie să răspundem acțiunilor Rusiei în Ucraina și acesta este motivul pentru care ne-am oferit sprijinul pentru Ucraina și pentru care am decis să creștem prezența trupelor militare ale NATO pe Flancul Estic al Alianței. Facem acest lucru pentru a reuși să facem față oricărei forme de amenințare și provocări în adresa securității noastre

Ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă asupra Ucrainei, peste patru milioane de persoane au fost nevoite să își părăsească casele și să se refugieze în alte țări, potrivit datelor Națiunilor Unite. Numărul morților în rândul civililor se ridică la aproape o mie iar cel al răniților la aproape 1.600, potrivit datelor publicate de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului. Aproape 120 de copii au fost uciși și alți aproape 150 au fost răniți în bombardamentele în care soldații ruși au țintit obiective civile, printre care spitale, maternități, grădinițe și blocuri de locuit.

Autoritățile admit însă că numărul morților și răniților ar putea fi ”considerabil mai mare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău