O judecătoare din România a instruit magistrați și procurori din Republica Moldova

  • 23 Martie 2016 23:04
O judecătoare din România a instruit magistrați și procurori din Republica Moldova

Judecătoarea din România, Camelia Bogdan, aflată la Chișinău, pentru a instrui mai mulți magistrați, procurori și ofițeri de urmărire penală, i-a încurajat pe oamenii legii din Republica Moldova să aplice legislația ce privește confiscarea averilor dobândite ilicit. Ea și-a împărtășit experiența în domeniul combaterii corupției, fiind printre primii magistrați…

Judecătoarea din România, Camelia Bogdan, aflată la Chișinău, pentru a instrui mai mulți magistrați, procurori și ofițeri de urmărire penală, i-a încurajat pe oamenii legii din Republica Moldova să aplice legislația ce privește confiscarea averilor dobândite ilicit. Ea și-a împărtășit experiența în domeniul combaterii corupției, fiind printre primii magistrați în România care a aplicat pedepse de confiscare a averilor dobândite în mod ilegal.

Legislația Republicii Moldova permite confiscarea extinsă a bunurilor dobândite în mod ilicit, dar, deocamdată, nu există nicio hotărâre judecătorească pe asemenea cazuri. Judecătoarea Curții de Apel București, Camelia Bogdan, a subliniat importanța aplicării acestor norme, iar pentru asta sunt necesare acele câteva prime cazuri, care să spargă gheața. Oamenii legii trebuie să urmărească sursele banilor sau bunurilor care se bănuiesc a fi dobândite în mod ilegal, și să nu facă doar cercetări formale, a menționat Camelia Bogdan.

„Am arătat cum să investigăm și cum să căutăm probe în țară și în străinătate. Și dacă are acel milion, zice: Mă apără Constituția, e dobândit licit. Atunci, eu îți verific nivelul de viață, mă duc să văd dacă ai salariu, de unde ai acești bani. Vreau să văd ce societăți are, ce tranzacții și ce relații de afaceri au. Și dacă zice că are o mătușă în afară care i-a trimis 4 milioane de euro, eu îi zic: hai să vedem de unde avea mătușa banii”, a precizat Camelia Bogdan.

Deși avem dosare pentru cazuri de îmbogățire ilicită, nu avem nicio sentință pe astfel de infracțiuni, iar acest lucru se întâmplă și din cauza legislației lacunare, dar, mai ales, din lipsa de voință a demnitarilor și a oamenilor legii, a subliniat experta Centrului Național de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin.

„E o problemă și în legislație, însă legislația poate fi ușor modificată, dacă se vrea. Mie mi se pare că nu există voință reală din partea autorităților de a face aceste instrumente cât mai exacte, clare și univoce, să încurajeze instanțele și pe judecători ca să le aplice”, a constatat Mariana Kalughin.

O prevedere privind confiscarea civilă a averilor se conține și în pachetul de legi de integritate. Dacă viitorul Centru Național de Integritate, după reformare, va constata diferențe vădite între averea dobândită și veniturile obținute de către un demnitar sau funcționar public, instituția îl va putea acționa în judecată pentru confiscarea venitului nejustificat. Proiectele au fost votate de Parlament în prima lectură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
7
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău