O furtună violentă de iarnă bulversează weekendul de Crăciun în Statele Unite

  • 25 Decembrie 2022 13:00
O furtună violentă de iarnă bulversează weekendul de Crăciun în Statele Unite

Pentru mare parte dintre americani, weekendul de Crăciun a fost afectat de o violentă furtună de iarnă, care, însoțită de temperaturi extreme, a provocat întreruperi masive ale alimentării cu electricitate și a cauzat deja moartea a cel puțin 17 persoane, informează Agerpres.

Aproximativ 530.000 de familii erau încă private de curent electric sâmbătă seară, potrivit site-ului Poweroutage.us, mai ales în statele Carolina de Nord și Maine, unde temperaturile au rămas în mare parte negative.

Începând de miercuri seară, centrul și estul Statelor Unite au fost afectate de această furtună de o rară intensitate, ale cărei vânturi polare au adus și importante căderi de zăpadă, mai ales în regiunea Marilor Lacuri.

Transporturile au fost deosebit de afectate, într-o perioadă în care zeci de milioane de americani călătoresc pentru a fi alături de familiile lor cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Peste 5.500 de curse aeriene au fost anulate vineri - reprezentând 20% din traficul aerian din acea zi, a scris pe Twitter secretarul american pentru Transporturi, Pete Buttigieg.

Alte 2.300 de zboruri au fost anulate sâmbătă, mai ales pe aeroporturile din Detroit și Minneapolis, potrivit site-ului specializat flightaware. Dar, potrivit Autorității americane pentru aviație (FAA), "perturbările cele mai severe au rămas de acum în urmă, iar companiile aeriene și aeroporturile își vor reveni progresiv".

Numeroși călători sperau încă la "un miracol de Crăciun", sub forma unui loc găsit în ultima clipă într-un avion care să le permită să ajungă la timp alături de cei dragi.

Sute de persoane blocate

În numeroase state americane, drumurile au devenit impracticabile sau foarte periculoase, cauzând accidente uneori mortale.

În Ohio, patru persoane au murit în accidente asociate cu această furtună de iarnă, a declarat guvernatorul local, Mike DeWine.

În total, autoritățile americane au confirmat cel puțin 17 decese la nivelul întregii țări.

"În zonele cele mai afectate, nu există servicii de urgență disponibile, inclusiv în orașul Buffalo" din statul New York, a anunțat sâmbătă, într-o conferință de presă, Mark Poloncarz, un oficial din comitatul Erie. Două persoane cu probleme medicale au murit pentru că serviciile de urgență nu au putut să ajungă la ele pentru a le salva.

Cu o zi înainte, o interdicție de deplasare a fost declarată în acea regiune. Însă sute de persoane au ignorat-o și au ajuns să rămână blocate în propriile autoturisme, "inclusiv oameni care au încercat să iasă din casă seara târziu", a precizat Mark Poloncarz.

Garda Națională a fost trimisă pentru salvarea acelor persoane, care erau blocate în condiții meteorologice extrem de periculoase.

Aproape peste tot în orașele americane, precum Denver și Chicago, numeroase adăposturi au fost amenajate pentru primirea persoanelor nevoiașe, pentru a le permite să se încălzească și să se protejeze de riscul de hipotermie.

Presiunea pe rețeaua de electricitate este la rândul ei foarte puternică din cauza temperaturilor foarte scăzute. PJM, un operator din 10 state aflate în nord-estul american, a îndemnat populația să își reducă consumul pentru toată ziua de sâmbătă, pentru a evita întreruperile de electricitate.

Furtuna ar trebui să dureze pe toată durata acestui weekend, înainte ca temperaturile să revină la valori normale sezoniere până la jumătatea săptămânii trecute, a precizat serviciul meteorologic american (NWS).

Până atunci, "dacă trebuie să călătoriți sau să mergeți afară, pregătiți-vă pentru un frig extrem purtând mai multe straturi de îmbrăcăminte și acoperindu-vă pielea cât mai mult posibil. Uneori, ieșitul afară din casă ar putea să provoace degerături în doar câteva minute", au avertizat sâmbătă meteorologii americani.

Vânturile încă puternice, potrivit previziunilor, cu rafale care vor depăși pe alocuri viteza de 95 km/h, riscă să provoace noi distrugeri, inclusiv prăbușirea unor arbori peste linii electrice.

Canada a fost la rândul ei extrem de afectată, toate provinciile sale având în vigoare alerte meteorologice.

Sute de mii de persoane au rămas fără electricitate în Ontario și Quebec, iar aeroporturile din Vancouver, Toronto și Montreal au fost afectate de anularea unui număr mare de curse aeriene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
37,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:1,54 m/s
Sun
31
Mon
33
Tue
34
Wed
33
Thu
31
Arhivă Radio Chișinău