O formațiune extraparlamentară cere demisia ministrei mediului. Reacția ministerului

  • 14 Februarie 2022 17:33
O formațiune extraparlamentară cere demisia ministrei mediului. Reacția ministerului

Partidul Verde Ecologist cere demisia ministrei mediului, Iuliana Cantaragiu. În cadrul unui miting organizat de formațiune în fața Guvenului, reprezentanții partidului au declarat că, în loc să promoveze o politică pentru un mediu curat, Ministerul face demersuri și dă avize pozitive pentru incinerarea anvelopelor și a deșeurilor, permite importul de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița și alte acțiuni neprietenoase mediului, transmite IPN.

„Partidul Verde Ecologist a optat întotdeauna pentru profesionalism și corectitudine în instituțiile statului, condiție vital necesară pentru asigurarea dezvoltării durabile a oricărei societăți democratice, inclusiv a Republicii Moldova, care timp de 30 de ani tot își caută ce model economic să practice. Nu avem niciunul, avem haos. La fel e și cu protecția mediului”, au declarat cei de la Partidul Verde Ecologist în cadrul acțiunii.

Într-un comunicat de presă ca reacție la acțiunea de protest, Ministerul Mediului precizează că țările dezvoltate folosesc incinerarea deșeurilor ca o soluție alternativă de generare a energiei. În Republica Moldova trebuie să existe toate opțiunile de tratare a deșeurilor solide, inclusiv a anvelopelor, pentru a diminua depozitarea acestora.

Peste 1 milion de automobile circulă în Republica Moldova, iar proprietarii autovehiculelor sunt nevoiți să schimbe anvelopele o dată în 3-4 ani sau chiar mai des. Astfel, cantitatea de deșeuri generată de anvelopele uzate devine enorm de mare. La momentul actual cauciucurile uzate fie se depozitează, fie sunt arse în mod necontrolat de persoane fizice și o cantitate mică de anvelope, de dimensiuni mari, se reciclează, precizează sursa citată

„Studiile științifice, dar și experiența țărilor civilizate arată că depozitarea oricărui tip de deșeu, inclusiv a anvelopelor, este cea mai dăunătoare soluție pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător și mult mai gravă decât incinerarea sau coincinerarea”. „Incinerarea deșeurilor înseamnă transformarea lor într-o resursă de energie, fiind o soluție sustenabilă și inteligentă”, se mai arată în comunicat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău