O figurină feminină cu o vechime de 2.500 de ani a fost descoperită în Israel

  • 09 Martie 2021 19:05
O figurină feminină cu o vechime de 2.500 de ani a fost descoperită în Israel

O statuetă de ceramică ce reprezintă o femeie care poartă o eșarfă, datând din urmă cu aproximativ 2.500 de ani, a fost descoperită în deșertul Negev din sudul Israelului, a anunțat marți Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA), relatează Xinhua.

Rara figurină, care ar fi fost utilizată la sfârșitul epocii fierului sau în perioada persană, a fost găsită de un băiat de 11 ani în timpul unei călătorii cu familia la pârâul Habesor din nord-vestul Negev.

Figurina de 7 centimetri înălțime și 6 centimetri lățime a fost realizată într-o matriță.

Statueta înfățișează o femeie cu nas proeminent, care poartă o eșarfă ce îi acoperă capul și gâtul și care își ține mâinile încrucișate sub piept.

Se estimează că astfel de figurine serveau drept amulete despre care se credea că ofereau protecție, noroc și prosperitate și stimulau fertilitatea.

"Figurinele de ceramică ale femeilor cu pieptul dezgolit sunt cunoscute din diferite perioade și erau obișnuite în viața de zi cu zi", au declarat arheologii IAA.

"În antichitate, amuletele ofereau speranță și reprezentau o modalitate semnificativă de a apela la ajutor", au concluzionat ei.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău