O femeie de 115 ani din Spania ar putea fi noua decană de vârstă a planetei

  • 19 Ianuarie 2023 09:27
O femeie de 115 ani din Spania ar putea fi noua decană de vârstă a planetei

O străbunică din Spania în vârstă de 115 ani, născută în Statele Unite, este probabil decana de vârstă a planetei, a declarat un consultant al Guinness World Records, miercuri, la o zi după ce călugărița franceză cunoscută ca sora André, care deținea acest titlu, a încetat din viață la vârsta de 118 ani, transmite AFP, citat de Agerpres.

Maria Branyas Morera locuiește de 20 de ani la căminul de bătrâni Santa Maria del Tura din orașul Olot, situat în nord-estul Spaniei. Instituția a anunțat că va găzdui zilele următoare o "mică petrecere" cu ușile închise pentru a "sărbători acest eveniment foarte special".

"Este sănătoasă și este surprinsă și recunoscătoare pentru interesul manifestat", au precizat reprezentanții căminului.

Consultantul principal în gerontologie al Guinness World Records, Robert D. Young, a declarat că Morera este "probabil" cea mai vârstnică persoană din lume. Acest lucru, "însă, nu este confirmat în acest moment", a notat el într-un e-mail adresat AFP.

Organizația Guinness urmează să ia o decizie oficială după verificarea documentelor oficiale și intervievarea familiei lui Morera, a precizat Young, totodată director al bazei de date cu supercentenari a Grupului de Cercetare în Gerontologie.

Maria Branyas Morera a supraviețuit pandemiei de gripă din 1918 (numită și gripă spaniolă), dar și celor două războaie mondiale și Războiului Civil Spaniol.

Fiica cea mai mică a centenarei, Rosa Moret, în vârstă de 78 de ani, a atribuit starea bună de sănătate a mamei sale "genelor" ei. "Nu a mers niciodată la spital, nu a avut niciodată nimic rupt", a declarat miercuri Rosa Moret la televiziunea regională catalană.

Maria Branyas Morera s-a născut la San Francisco (vestul Statelor Unite) la 4 martie 1907, la scurt timp după ce familia sa de origine spaniolă s-a mutat din Mexic în Statele Unite.

Familia ei s-a mutat ulterior la New Orleans (sudul Statelor Unite) în 1910, înainte de a reveni în Spania în 1915.

În 1931, Morera s-a căsătorit cu un medic, care a murit la vârsta de 72 de ani. Ea a născut trei copii - dintre care unul a decedat - și are 11 nepoți și 11 strănepoți.

Sora franceză André, născută Lucile Randon la 11 februarie 1904 în Ales, în sudul Franței, a fost începând din aprilie 2022 decana de vârstă a planetei. Ea a murit în somn în noaptea de luni spre marți, în căminul de bătrâni în care locuia la Toulon, în sudul Franței.

Nicio organizație oficială nu atribuie aceste titluri de decan de vârstă, dar specialiștii au fost de acord că sora André era cea mai în vârstă persoană în viață, a cărei stare civilă a putut fi verificată.

Cartea recordurilor Guinness World Records a înregistrat recordul stabilit de sora André la 25 aprilie, după decesul japonezei Kane Tanaka, la vârsta de 119 ani. Tanaka s-a născut la 2 ianuarie 1903 în departamentul Fukuoka, în același an în care frații Wright au realizat primul zbor cu motor iar Marie Curie devenea prima femeie recompensată cu un Premiu Nobel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău