O expoziție dedicată bibliotecarului a fost deschisă la Biblioteca Națională

  • 21 Aprilie 2021 20:00
O expoziție dedicată bibliotecarului a fost deschisă la Biblioteca Națională

În contextul Zilei Bibliotecarului, Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă astăzi expoziția de documente și publicații cu genericul ”Biblioteca din bibliotecă: bibliologi renumiți ai neamului”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că biblioteca a fost întotdeauna locul de refugiu al celor dornici de cunoaștere și centrul universului cunoștințelor, iar într-o epocă a informației aceasta își consolidează importanța și misiunea de cultivare și educare a societății prin intermediul cărților.

Potrivit sursei citate, expoziția aduce în vizorul publicului larg documente din colecțiile BNRM ce reflectă activitatea celor mai renumiți bibliologi și bibliografi români din perioada modernă până în zilele noastre.

”Sunt expuse circa 100 de documente (albume, dicționare, enciclopedii, monografii, ediții periodice) în trei compartimente: Părinți ai bibliologiei românești moderne (Ioan C. Bianu, Nerva Hodos, Alexandru Sadi-Ionescu, Nicolae Georgescu-Tistu, Dan Simonescu); Oameni iluștri care au contribuit la dezvoltarea biblioteconomiei românești (Bogdan Petriceicu Hașdeu, George Coșbuc, Mihai Eminescu, George Bacovia, George Călinescu, Lucian Blaga, Onisifor Ghibu, Tudor Vianu, Nicolae Iorga, Constantin Noica ș.a.);  Personalități marcante ale biblioteconomiei naționale (Alexandru David, Petru Ganenco, Ion Madan, Ion Șpac, Alexe Rău, Claudia Balaban, Lidia Kulikovski, Nelly Țurcan, Silvia Ghinculov, Ludmila Corghenci, Vera Osoianu ș.a.), a specificat Elena Pintilei.

Expoziția poate fi vizitată până la 14 mai 2021.

Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995. Începând cu anul 2010, la propunerea Asociației Bibliotecarilor din Moldova, cinstind și apreciind aportul pe care l-au adus și îl aduc biblioteca și bibliotecarul la dezvoltarea culturii țării noastre, printr-un Decret prezidențial, s-a  stabilit că anual, la 23 aprilie, în Republica Moldova se consemnează sărbătoarea profesională – Ziua Bibliotecarului.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sat
1
Sun
1
Mon
-0
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău