O expoziție de pictură abstractă a artistului plastic, vernisată la Muzeul de Istorie din Chișinău

  • 04 Aprilie 2022 14:26
O expoziție de pictură abstractă a artistului plastic, vernisată la Muzeul de Istorie din Chișinău

O expoziție de pictură abstractă a artistului plastic Mihai Țăruș, Maestru în Artă, a fost vernisată zilele trecute la Muzeul de Istorie al orașului Chișinău. Cu genericul ”Locul culorii”, expoziția, care cuprinde 11 lucrări, realizate în ulei pe pânză, va putea fi vizitată până pe 15 aprilie.

Bazându-se pe culorile primare, artistul Mihai Țăruș a căutat să formeze, în lucrările expuse, o gamă coloristică, găsind locul precis al fiecărei culori. Pictorul a exersat opt culori de bază, galben, oranj, roșu, violet, ultramarin, albastru, verde și verde cald, Acestea, în desfășurarea lor, formează bine-cunoscuta sferă a culorilor, după cum a declarat pentru Radio Chișinău, artistul Mihai Țăruș care a mărturisit și care a fost sursa de inspirație pentru această expoziție:

”A venit o dată la mine nepoțelul și a făcut câteva lucrări, văzând că eu pictez. Eu am rămas uimit că el a găsit precis locul fiecărei culori. Pictorii se chinuie mult până găsesc culorile anumite pentru o gamă pe care vor să o facă. Locul culorii este cel pe care îl găsești concret ca culorile între ele să se afle într-un dialog, să formeze o gamă, să formeze o stare a culorii, să producă lumină și luminozitate”.

Ceea ce i se potrivește perfect lui Mihai Țăruș este această putere de sinteză în care se simt toate straturile, în palimpsest, tot ce s-a gândit în domeniu. Poți reface filmul înapoi și să vezi prin ce forme a trecut această culoare ca să ajungă într-o anumită puritate pe pânză, a declarat scriitorul Emilian-Galaicu Păun.

”Întrebarea pe care mi-am pus-o de foarte multe ori: de ce niște pictori abstracți, niște scriitori abstracți, niște poeți care au lucrat doar cu idei, ajung să emoționeze foarte tare. Probabil că în ceea ce fac ei, există ceva, un fel de empatie care face ca omul să vibreze la aceste lucrări (…). Nu vă amintesc aceste tablouri de niște zmeie pe care le-am urcat în copilărie sus. Senzația aceasta de lejeritate, de spațiu bătut în vânt, de faptul că încă puțin și își scapă din mâini și se duce foarte sus undeva. Senzația aceasta că pare la îndemână dar când pui mâna îți scapă. Asta mi se pare una dintre definițiile artei, în general, să întinzi mâna, să fie aproape dar niciodată să nu posezi. Pentru că poezia, arta este mai degrabă a dori decât a avea”.

Lucrările lui Mihai Țăruș, care este un pictor analist, sunt un exercițiu de culoare și de formă a declarat pentru Radio Chișinău, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei ,Tudor Zbârnea, care l-a felicitat pe autor pentru că a avut curajul să expună într-un spațiu atât de luminos.

”Aceste tensiuni cromatice pe care le creează el pe bază de acorduri complementare și culori derivate din complementare tocmai  fac ca ele să reziste în acest spațiu luminos. S-ar părea că într-un asemenea spațiu totul este dizolvat. Îl felicit pentru că lucrările rezistă. Este un mare lucru. Așa cum a spus și Galaiucu-Păun, însuși Țăruș este un om lumină și pictura lui are foarte multă lumină, asta o ajută să reziste în acest spațiu foarte însorit”.

Mihai Țăruș s-a născut la 10 decembrie 1948 în comuna Sinești, raionul Ungheni. În 1964 a absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii ”A. Șciusev”, în 1968 – Colegiul de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău și în 1975 – Academia de Arte Plastice din Sankt-Petersburg, Rusia.

A fost prezent în multiple expoziții internaționale personale și de grup în țări precum România, Federația Rusă, Austria, Franța, Italia, Belgia, Olanda, Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău