O expoziție de mărțișoare a fost vernisată la un muzeu din Capitală

  • 26 Februarie 2021 18:34
O expoziție de mărțișoare a fost vernisată la un muzeu din Capitală

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în comun cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a vernisat astăzi expoziția cu genericul „Mărțișorul – tradiție și diversitate în creația meșterilor populari”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul Instituției, Petru Vicol, a menționat că Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) are în colecția sa circa 4000 de mărțișoare. ”Este cea mai recent constituită colecție din cele ce aparțin muzeului. La baza ei au stat mărțișoarele confecționate în anii ’70-’80 ai secolului XX de către meșterii din Asociația Meșteșugurilor Populare Artistice „Artizana”. Următoarea intrare substanțială a mărțișoarelor în patrimoniu a avut loc în luna martie 2003 și s-a datorat unui concurs organizat de Televiziunea Publică „Moldova 1”, Emisiunea „Bună dimineața”. În anul 2004, a avut loc prima expoziție de mărțișoare din colecția instituției și, de atunci, în fiecare an, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează master-class-uri și expoziții dedicate acestui frumos simbol al primăverii”, a precizat directorul instituției.

Potrivit sursei citate, expoziția din anul curent are ca scop evidențierea colecției de mărțișoare și a creației artistice a meșterilor populari, care de-a lungul deceniilor au colaborat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. În acest an, sunt prezentate piese realizate de meșteri populari specializați în confecționarea mărțișoarelor, care colaborează sistematic cu muzeul. ”Am expus mărțișoare confecționate și donate muzeului de meșterii populari: Eugenia Moldovanu, Studioul „Tezaur”, Centrul de Cultură și Tineret al municipiul Bălți, Larisa Cojocaru, Liceul Teoretic Săseni, raionul Călărași, Natalia Cangea, Centrul de Creație și Agrement al Copiilor din Criuleni, Maria Ciobanu, I.P. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Bălți, Lidia Ciobanu din satul Hârtopul Mare, raionul Criuleni, Ludmila Berezin, Centrul pe interese „Curcubeul” din capitală”, a mai spus Petru Vicol.

După vernisaj, a fost lansat volumul „Etnografie muzeală”. Este o culegere de studii semnate de cercetători și muzeografi de la MNEIN, coordonator științific – Varvara Buzilă. Lucrarea constituie un îndrumar pentru angajații muzeelor și toți cei preocupați de problemele patrimoniului cultural național. În paginile ei se regăsesc abordări teoretice și recomandări practice privind managementul unui muzeu, modalitățile de conservare a diferitelor categorii de bunuri culturale, amenajarea expozițiilor, organizarea evenimentelor culturale, deontologia ghidului, aspecte ale pedagogiei muzeale etc.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău