Oficial al Departamentului american de Stat, în vizită la Tiraspol, cu o zi înaintea așa-numitului „congres al deputaților de toate nivelurile”

  • 27 Februarie 16:10
Oficial al Departamentului american de Stat, în vizită la Tiraspol, cu o zi înaintea așa-numitului „congres al deputaților de toate nivelurile”

Secretarul adjunct pentru Europa de Est, Politici și Afaceri Regionale în Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii (SUA), Christopher Smith, care se află într-o vizită de lucru în Moldova, a avut întrevederi cu vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrean la Chișinău și cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski – la Tiraspol. Discuțiile s-au axat în principal pe evoluțiile din dosarul transnistrean.

La întâlnire a participat și responsabilul de relațiile externe ale regiunii Vitalii Ignatiev, scrie News Maker

Potrivit unui comunicat publicat de Tiraspol, Vadim Krasnoselski a subliniat importanța dialogului cu Statele Unite ale Americii în calitate de observator în formatul de negocieri privind soluționarea diferendului transnistrean „5+2”.

Președintele a reafirmat angajamentul Transnistriei față de principiile de menținere a păcii și securității. Acesta a subliniat că procesul de negociere ar trebui să continue, indiferent de cât de diferite sunt pozițiile părților, și a menționat, de asemenea, că el consideră că formatul „Reuniunii permanente…” și interacțiunea la nivel de „1+1” sunt relevante”, se arată în comunicat.

La rândul său, potrivit Tiraspolului, Christopher Smith a dat asigurări că SUA pledează pentru o soluționare pașnică a diferendului transnistrean și sprijină orice dialog pozitiv.

De asemenea, Krasnoselski s-a plâns oficialului american pe așa-zisele „presiuni” de ordin economic asupra regiunii transnistrene din partea Chișinăului.

Referindu-se la taxele introduse de Moldova din 1 ianuarie anul curent pentru participanții transnistreni la activitatea economică externă, Vadim Krasnoselski a calificat drept ipocrizie declarațiile potrivit cărora întreprinzătorii au posibilitatea de a transporta mărfuri fără taxe vamale dacă dețin un certificat, deoarece acest certificat poate fi obținut doar dacă dețin un cont într-o bancă moldovenească”, a comunicat serviciul de presă a lui Krasnoselski.

Precizăm că Christopher Smith se află într-o deplasare de lucru în Republica Moldova. În cadrul vizitei, oficialul din Departamentul de Stat SUA a avut  întrevederi  cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean. Părțile au discutat despre situația regională, dar și felul în care SUA pot sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor și avansarea pe agenda europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău