O expoziție ce marchează 120 de ani de la nașterea scriitorului Antoine de Saint-Exupery, vernisată în Franța

  • 16 Octombrie 19:30
O expoziție ce marchează 120 de ani de la nașterea scriitorului Antoine de Saint-Exupery, vernisată în Franța

Expoziția itinerantă "Un Petit Prince parmi les hommes" va face o escală la muzeul L'Envol des Pionniers din Toulouse, între 17 și 29 octombrie, pentru a marca împlinirea a 120 de ani de la nașterea scriitorului și aviatorului francez Antoine de Saint-Exupery, autorul volumului "Micul Prinț", informează AFP, preluat de Agerpres.

"Această expoziție ne permite în același timp să îl sărbătorim pe Saint-Exupery, dar și toată acea epocă incredibilă a aviației poștale", a declarat Veronique Hallard, coordonatoarea evenimentului.

Vizitatorii sunt invitați să participe la o veritabilă aventură, care începe cu prezentarea istoriei Companiei Generale Aeropoștale din Franța, ai cărei pionieri au fost Jean Mermoz și Henri Guillaumet. Toulouse este un oraș încărcat de istorie din acest punct de vedere, fiind totodată locul de unde a decolat pentru prima dată celebrul scriitor francez. Din 1927 până în 1933, compania menționată a exploatat liniile Toulouse-Dakar, apoi și-a extins cursele pe ruta Europa-America de Sud.

"Aici și-a început Saint-Exupery adevărata lui viață de aviator în 1926 (...) Organizarea unei expoziții în acest mediu este un vis devenit realitate", a declarat Olivier D'Agay, nepot al scriitorului, care conduce Fundația Antoine de Saint-Exupery pentru Tineri.

Apoi, vizitatorii vor descoperi, într-un vast hangar cu suprafața de 400 de metri pătrați, o replică a lui Salsom 2A2, un avion biplan folosit în misiuni de recunoaștere în timpul Primului Război Mondial (și primul avion fabricat la Toulouse, aflat la originea vocației aeronautice a acestui oraș), cu care Antoine de Saint-Exupery a zburat în perioada stagiului său militar.

"Îl cunoaștem pe scriitor, îl cunoaștem puțin pe aviator, dar există și alte fațete pe care le cunoaștem mult mai puțin: inventatorul, cineastul, ilustratorul, reporterul", a declarat Veronique Hallard.

Traseul propus de organizatorii expoziției va permite publicului larg să afle mai multe informații despre cariera de jurnalist a lui Saint-Exupery în timpul Războiului Civil din Spania (1936-1939), inclusiv unul dintre articolele sale, "On fusille ici comme on deboise", scris în august 1936 pentru cotidianul L'Intransigeant.

Obiecte personale ale scriitorului sunt prezentate în expoziție, inclusiv un fragment - un conector de baterie - din avionul Lockheed P-38, recuperat din largul coastelor orașului Marsilia, la bordul căruia Antoine de Saint-Exupery a murit pe 31 iulie 1944.

Ultima sală a expoziției este consacrată poveștii filosofice "Micul Prinț", operă-far a scriitorului francez, descrisă prin zeci de sculpturi realizate de artistul Arnaud Nazare-Aga, reprezentând personaje inspirate de ilustrațiile din această carte celebră, precum Vulpea, Regele și asteroidul B-612.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,5 m/s
Thu
14
Fri
10
Sat
8
Sun
10
Mon
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău