O epavă romană, plină cu sute de amfore, a fost descoperită în Italia. Nava a fost găsită pe fundul mării cu ajutorul unui robot

  • 28 Iulie 2023 18:25
O epavă romană, plină cu sute de amfore, a fost descoperită în Italia. Nava a fost găsită pe fundul mării cu ajutorul unui robot

O epavă romană a fost găsită în largul portului Civitavecchia, la aproximativ 80 km nord-vest de Roma. Nava datează din secolul I sau II î.Hr. și a fost găsită pe un fund nisipos, la 160 de metri sub nivelul mării, relatează BBC, citat de Digi24.ro.

Ceramica a fost găsită în cea mai mare parte intactă, a spus echipa care a făcut descoperirea într-un comunicat al Forței Carabinierilor . „Descoperirea excepțională este un exemplu important al naufragiului unei nave romane care se confruntă cu pericolele mării în încercarea de a ajunge la coastă și este o mărturie a vechilor rute comerciale maritime”, se precizează în comunicat.

Echipa de artă a poliției - care se ocupă de protejarea patrimoniului cultural neprețuit al Italiei - a declarat că relicva a fost găsită și filmată folosind un robot acționat de la distanță, fără să precizeze dacă experții vor încerca acum să o recupereze, sau încărcătura prețioasă, de pe fundul mării.

Nu se știe la ce ar fi fost folosite borcanele romane de la bord, deși de obicei amforele erau folosite pentru transportul mărfurilor, precum ulei, vin sau sos de pește. Astfel de artefacte se găsesc pe scară largă în întreagul spațiu al fostei lumi antice din estul Mediteranei.

Descoperirea navelor naufragiate nu este neobișnuită, se presupune că sunt mii de astfel de nave naufragiate în Mediterana și în mările din jur. În 2018, o navă comercială grecească care datează de mai bine de 2.400 de ani a fost găsită în largul coastei bulgare și a fost declarată oficial atunci drept cea mai veche epavă intactă cunoscută din lume. Tot în 2018, în Marea Egee au fost găsite zeci de epave care datează din epoca greacă, romană și bizantină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău