O echipă de cercetători din Israel a dezvoltat o nouă tehnologie capabilă să detecteze minciunile pe baza mișcărilor faciale

  • 18 Noiembrie 2021 15:53
O echipă de cercetători din Israel a dezvoltat o nouă tehnologie capabilă să detecteze minciunile pe baza mișcărilor faciale

O echipă de oameni de știință din Israel a dezvoltat o nouă tehnologie bazată pe inteligența artificială pentru depistarea minciunilor prin intermediul mișcărilor mușchilor faciali, a anunțat săptămâna aceasta Universitatea din Tel Aviv (TAU), informează Xinhua.

Noua tehnologie ar putea contribui la dezvoltarea de camere și software capabile să detecteze minciunile în numeroase situații din viața reală, a notat TAU în studiul publicat miercuri. 

Cu ajutorul acestei noi tehnologii, cercetătorii au detectat minciuni spuse de participanții la studiu cu o acuratețe de 73%, potrivit TAU.

În cadrul cercetării, publicată în jurnalul științific Brain and Behavior, oamenii de știință de la TAU au identificat două grupe distincte de persoane care spun lucruri neadevărate: cei care își activează mușchii obrajilor atunci când mint, și cei care își activează mușchii din zona sprâncenelor.

Studiul a fost bazat pe o inovație dezvoltată la TAU care a implicat utilizarea de autocolante imprimate pe suprafețe moi și care conțin electrozi ce monitorizează și măsoară activitatea mușchilor și a nervilor, scrie Agerpres.

În viitor, astfel de electrozi pot deveni redundanți în condițiile dezvoltării unui software video conceput special pentru a identifica minciunile pe baza mișcărilor mușchilor faciali, au notat cercetătorii.

Această tehnologie poate fi utilă pentru detectarea, spre exemplu, a minciunilor spuse la bănci, pe aeroporturi, în cadrul interogatoriilor poliției, ori la interviurile de angajare online, cu ajutorul camerelor de înaltă rezoluție instruite, au concluzionat oamenii de știință implicați în studiu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău