O echipa de alpiniști sud-coreeni condusă de un veteran al cățărărilor au murit într-o expediție în Himalaya

  • 15 Octombrie 2018 15:11
O echipa de alpiniști sud-coreeni condusă de un veteran al cățărărilor au murit într-o expediție în Himalaya

Cinci alpiniști sud-coreeni și patru ghizi nepalezi, plecați în expediție pe Himalaya, și-au pierdut viața după ce un bloc uriaș de gheață s-a prăbușit peste o pantă într-o trecătoare îngustă, informează luni oficiali nepalezi.

Este cel mai grav dezastru de acest fel din Nepal din 2015 până acum, după ce 18 alpiniști au fost uciși într-o avalanșă declanșată de un cutremur violent produs la baza Muntelui Everest.

Echipa de alpiniști sud-coreeni, care intenționa să urce pe Muntele Gurja, al cărui vârf are o altitudine de 7.193 m, era condusă de Kim Chang-ho, veteran al cățărărilor, care a stabilit mai multe recorduri de urcare rapidă pe cei mai înalți 14 munți ai lumii.

Accidentul se pare că a avut loc joi sau vineri, a declarat Suraj Paudyal, oficial al echipei de de elicoptere care a recuperat cadavrele alpiniștilor, găsite împrăștiate pe o largă suprafață a muntelui. "Unele cadavre erau pe pantă, altele zăceau în ravenă. Un bloc uriaș de gheață (serac), probabil de 100 m înălțime, a căzut de pe munte într-o trecătoare și a lovit tabăra alpiniștilor, i-a aruncat pur și simplu pe aceștia peste marginea pantei direct în ravenă", a precizat Suraj Paudyal luni.

Oficialul nepalez nu a dat amănunte despre modul în care a reconstruit secvența evenimentelor, iar autoritățile nepaleze au declarat că nu au detalii despre incident, acesta având loc într-o zonă izolată. Ambasada Coreii de Sud din Kathmandu nu a emis niciun comentariu. Potrivit unor informații, localnicii au văzut cadavrele pe panta muntelui sâmbătă, au alertat echipele de salvare, dar nu s-a putut interveni din cauza condițiilor meteorologice grele.

Luni, opt dintre victime au fost duse în Kathmandu, iar o victimă a fost lăsată în locuința sa din regiunea Myagdi, unde s-a petrecut tragedia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău