O delegație a Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de primăvară a APCE

  • 15 Aprilie 11:52
O delegație a Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de primăvară a APCE

Ministrul de externe Mihai Popșoi întreprinde astăzi și mâine o vizită oficială la Strasbourg, unde va participa la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Șeful diplomației de la Chișinău se va adresa în această seară cu un discurs în plenul APCE, urmând să aibă întrevederi cu conducerea forului parlamentar precum și cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, transmite Radio Chișinău.

Delegația Parlamentului Rep. Moldova la sesiunea de primăvară a APCE este condusă de vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza. Din delegație mai fac parte deputații Natalia Davidovici și Andrian Cheptonar. La sesiune va participa și ministrul Afacerilor Externe, vicepremierul Mihail Popșoi, care va susține un discurs.

Ordinea de zi a sesiunii plenare cuprinde discuții privind cererea de aderare la Consiliul Europei, depusă de Kosovo și votul asupra unei declarații comune în acest sens.

De asemenea, este planificată o dezbatere privind decesul opozantului rus Alexei Navalnîi și persecuția sistematică a protestatarilor în Federația Rusă și Belarus.

Ordinea de zi mai include discuții despre suportul acordat Ucrainei în contextul războiului, inclusiv prin utilizarea bunurile înghețate și sechestrate ale Federației Ruse, precum și despre rolul Consiliului Europei în prevenirea unei catastrofe umanitare în Fâșia Gaza.

Participanții la sesiune vor mai aborda proiectul de Convenție-cadru privind inteligența artificială, drepturile omului, democrația și statul de drept, precum și subiecte legate de protecția copiilor împotriva violenței, colaborarea dintre opoziție și majoritate într-o democrație, bunele practici în referendumuri, potrivit unui comunicat al APCE.

Sesiunea din iarnă a APCE s-a desfășurat în perioada 22-26 ianuarie, la Strasbourg. Mihai Popșoi, pe atunci vicepreședinte al Parlamentului, a susținut un discurs în care s-a referit la subiectul „Globalizarea în timp de criză și război: rolul Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

Oficialul de la Chișinău a remarcat necesitatea ca resursele financiare confiscate de jurisdicțiile occidentale în cadrul aplicării sancțiunilor să fie utilizate pentru a ajuta Ucraina.

Rep. Moldova este membru al Consiliului Europei din 1995.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău