O delegație a Parlamentului Republicii Moldova a efectuat o vizită la Adunarea Națională a Franței

  • 01 Decembrie 2023 17:19
O delegație a Parlamentului Republicii Moldova  a efectuat o vizită la Adunarea Națională a Franței

O delegație a Grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova – Republica Franceză a efectuat o vizită la Adunarea Națională a Franței, în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2023, relatează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

Din componența delegației au făcut parte președinta Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză, Marcela Adam; președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei; vicepreședinta Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Ana Racu; vicepreședinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Liliana Grosu; membrul Comisiei politică externă și integrare europeană, Mihail Druță și membrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Andrian Cheptonar.

În debutul vizitei, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au asistat la ședința plenară a Adunării Naționale a Franței și au fost salutați de Președinta legislativului francez, Yaël Braun-Pivet. De asemenea, oficialii au avut întrevederi cu membrii Grupului parlamentar de prietenie, precum și cu reprezentanții comisiilor pentru afaceri externe și afaceri europene din cadrul Adunării Naționale a Franței.

În cadrul discuțiilor, oficialii au abordat subiecte referitoare la cooperarea pe platforma comisiilor parlamentare de profil, și a grupurilor parlamentare de prietenie. De asemenea, au fost menționate progresele înregistrate în parcursul european al țării noastre. Totodată, membrii delegației au apreciat susținerea fermă din partea Franței în avansarea pe calea integrării europene a Republicii Moldova.

Subiectul privind consolidarea capacităților instituțiilor statului în asigurarea securității cibernetice și combaterea dezinformării a fost abordat în cadrul discuțiilor cu reprezentantul colegiului Autorității de Reglementare a Comunicării Audiovizuale și Digitale, Benoît Loutrel.

Agenda vizitei a mai inclus întrevederi cu secretarul general administrativ al  Adunării Parlamentare a Francofoniei, Damien Cesselin, precum și cu directorul pentru Europa Continentală din cadrul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Brice Roquefeuil.

În contextul vizitei, parlamentarii au avut o întâlnire și cu un grup de cetățenii moldoveni, stabiliți cu traiul în Franța. Discuțiile s-au axat pe mai multe subiecte de actualitate, printre care reformele inițiate de autoritățile de la Chișinău, provocările cu care se confruntă Republica Moldova în procesului de aderare la UE, asigurarea protecției sociale a cetățenilor moldoveni care locuiesc și muncesc în Franța, precum și conversiunea permiselor de conducere pentru cetățenii noștri care se află în Franța.

Vizita delegației Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză are loc la invitația președintei Grupului de prietenie Franța-Moldova din cadrul Adunării Naționale, Delphine Lingemann.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău