O delegație a Comisiei de la Veneția și OSCE vine mâine la Chișinău pentru discuta despre votul mixt

  • 28 Ianuarie 2018 18:54
O delegație a Comisiei de la Veneția și OSCE vine mâine la Chișinău pentru discuta despre votul mixt

O delegație a Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului va ajunge luni, 29 ianuarie, în  Republica Moldova pentru a discuta modificările în legislația electorală referitor la sistemul mixt de vot și pentru a elabora un aviz comun în acest sens.

Experții se vor întâlni cu  reprezentanții partidelor politice și a societății civile, precum și cu membrii Comisiei Electorale Centrale și ai Comisiei pentru formarea circumscripțiilor electorale, potrivit anunțului publicat pe site-ul Comisiei de la Veneția.

Comisia de la Veneția a criticat decizia autorităților de la Chișinău de a trece la sistemul electoral mixt. Experții au subliniat că proiectul de modificare a sistemului electoral nu poate fi considerat ca fiind susținut printr-un consens larg, așa cum prevedea una din principalele condiții. De asemenea, modificarea ridică „preocupări semnificative”, inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții uninominale să fie vulnerabili în fața intereselor de afaceri

În pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, Parlamentul de la Chișinău a votat, la 20 iulie, sistemul electoral mixt care prevede că jumătate din deputați vor fi aleși pe viitor pe liste de partid, iar cealaltă jumătate în circumscripții uninominale. Până acum toți cei 101 parlamentari erau aleși pe liste de partid. Modificarea respectivă a fost susținută de 74 de deputați democrați, socialiști și popular-europeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău