O declarație a ministrului Justiției a stârnit mai multe reacții

  • 15 August 2016 16:01
O declarație a ministrului Justiției a stârnit mai multe reacții

O declarație a ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, în care acesta califica presa ca fiind o sursă de informare care și-ar fi pierdut veridicitatea, a stârnit mai multe reacții și dispute în rândul societății civile.

Vladimir Cebotari declarase în cadrul unui interviu pentru portalul Moldova Curată că noua Autoritate Națională de Integritate, nu se va mai autosesiza din mass-media, pentru că aceasta nu este credibilă și este împărțită pe criterii politice. În opinia unor experți, ministrul ar fi interpretat legea prea îngust, atunci când a făcut această afirmație.

Directoarea de programe al Centrului de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi, explică faptul că în legea cu privire la noua Autoritate Națională de Integritate este stipulat faptul că instituția se va putea autosesiza din ”informații publice”. În legea anterioară, referitoare la Comisia Națională de Integritate, la acest capitol mass-media era menționată în mod expres. Cu toate acestea, ANI se va putea autosesiza din presă, pentru că materialele jurnalistice sunt informații publice, afirmă Nadejda Hriptievschi.

”Ce înseamnă informații publice? Pot fi orice articole din mass-media, pot fi postările pe paginile de socializare sau pot fi publicațiile, rapoartele anumitor organizații. Orice informație care intră în spațiul public”, a declarat Nadejda Hriptievschi.

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, consideră că excluderea din lege a sintagmei ”mass-media” lasă loc de interpretări și demonstrează faptul că autoritățile tind să ignore presa, deși aceasta a dezvăluit în ultimii ani mai multe cazuri de îmbogățire ilegală a unor demnitari și de cheltuire frauduloasă a banilor publici. Petru Macovei crede că legea ar trebui modificată, cu introducerea presei la capitolul surse de autosesizare ale ANI.

”Formularea pe care a ales-o acum legiuitorul ca ANI să se autosesizeze în baza unor informații publice, mi se pare foarte voalată și, aparent, sub această formulare poate fi mascată ne-dorința ANI și a autorităților în general, să ia în considerarea materialele de presă. În ultimii ani, noi am avut foarte multe investigații bine realizate și bine documentate care au scos la iveală scheme de corupție și delapidări ale fondurilor publice”, a declarat Petru Macovei.

Ulterior, într-o postare pe o rețea de socializare, Vladimir Cebotari a precizat că noua lege nu exclude posibilitatea ca inspectorii să investigheze și în baza informațiilor din articolele publicate în mass-media. El a adăugat că acestea vor fi ”o sursă alternativă de informare când se va lua decizia pentru a le demara”.

Noile prevederi cu privire la declararea averii și intereselor personale au intrat în vigoare la 1 august, iar ANI ar urma să fie funcțională din ianuarie 2017, după cum a afirmat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul aceluiași interviu. ANI va avea un președinte și un vice-președinte, propuși de un Consiliu de Integritate și desemnați de președintele țării. Cei care vor efectua controlul averilor demnitarilor vor fi inspectorii de integritate, care se vor putea adresa direct instanțelor de judecată pentru confiscarea averilor nejustificate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău