O comună din Sângerei a fost asigurată cu iluminat stradal cu susținerea SUA

  • 20 Noiembrie 2020 13:47
O comună din Sângerei a fost asigurată cu iluminat stradal cu susținerea SUA

Peste șapte sute de locuitori ai comunei Bilicenii Vechi, raionul Sângerei, beneficiază de iluminat public stradal modern, grație Programului Comunitatea Mea, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), transmite MOLDPRES.

”Suntem foarte bucuroși că prin intermediul Programului am reușit să aducem lumină pe străzile locuitorilor din Bilicenii Vechi. Cu o investiție de mai mult de 50 de mii de dolari SUA din partea USAID și o contribuție locală în valoare de 32 de mii de dolari SUA de la bugetul local și cetățeni, USAID și primăria au reușit să instaleze sute de corpuri de iluminat de tip LED pe o lungime de 7,6 km de rețele de iluminat public stradal”, a menționat șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, în cadrul vizitei de recepționare a lucrărilor de renovare, potrivit sursei citate.

Problema iluminatului public local a fost identificată de cetățeni în cadrul sesiunilor de planificare strategică, organizate în fiecare an cu suportul Programului Comunitatea Mea. Astfel, cetățenii au stabilit că iluminatul stradal este una dintre cele mai stringente nevoi ale comunității. ”Era foarte greu, era întuneric, furturi, lumea nu era în siguranță”, susține Aurelia Dicusar, localnică din Bilicenii Vechi.

Potrivit Alei Guzun, primarul comunei, până la implementarea proiectului de dezvoltare comunitară, doar 20% din străzile din localitate erau iluminate. ”Grație acestui program am reușit să acoperim 80% din localitate cu iluminat public”, a explicat primarul.  

”Colaborarea cu primăria comunei Bilicenii Vechi și efortul cetățenilor pentru implementarea acestui proiect este un exemplu de mobilizare pentru alte comunități din Republica Moldova. Cetățenii sunt foarte fericiți și până la urmă despre asta e vorba”, a relevant, la rândul său, Daniel Șerban, directorul Programului Comunitatea Mea.

„Comunitatea Mea” este programul principal al USAID în domeniul guvernării locale și are scopul de a susține autoritățile publice locale ca acestea să devină mai eficiente, transparente și responsabile față de cetățeni, precum și de a oferi asistență tehnica și instruiri angajaților primăriilor pentru a putea răspunde la necesitățile cetățenilor. Asistența programului vizează în mod prioritar autoritățile publice locale de nivelul întâi, însă vor beneficia de suport și grupurile civice, și mediul de afaceri local, pe măsură ce abilitățile acestora de promovare a drepturilor se vor îmbunătăți. Programul  a fost lansat în 2018 și are un buget în valoare de 20,5 mln de dolari SUA (grant). Durata implementării este de cinci ani, iar beneficiari vor fi peste 100 de localități și peste 100 000 de cetățeni ai Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău