O companie creată de foști miniștri ar putea prelua terenurile statului de la Moldexpo (Mold-street)

  • 29 Ianuarie 2020 10:50
O companie creată de foști miniștri ar putea prelua terenurile statului de la Moldexpo (Mold-street)

Terenurile statului, gestionate de Centrul internațional de Expoziții „Moldexpo”, ar putea ajunge în scurt timp în proprietatea unor companii private la prețuri derizorii, susține noua administrație a întreprinderii.

Șefa Moldexpo, Irina Ghilfanova a declarat în cadrul Clubului Presei Economice că a moștenit de la fosta administrație o situație  dezastruoasă. Astfel Moldexpo nu poate recupera datorii de peste 12 milioane lei de la numeroase companii ce au luat în arendă spații și terenuri de pe teritoriul Moldexpo.

Unele companii nu au plătit arenda din anul 2012. În special e vorba de companii precum Sinax SRL, Proera Grup, Optilogic etc.

De exemplu o companie afiliată afaceristului și liderului de partid Victor Șelin, are în arendă circa 4 hectare de teren pentru centrul de agrement Aventura Parc, dar nu plătește de mai mulți ani arenda, prețul căreia este mult mai jos de nivelul de pe piață.

În plus companiile încearcă prin tot soiul de litigii să privatizeze terenurile de pe teritoriul Moldexpo.

O investigație, făcută de Mold-street, arată că Proera Grup SRL, controlată de foști funcționari (inclusiv doi foști vicepremieri), ar urmări interesul de a construi mai multe blocuri de locuit pe teritoriul Moldexpo. Astfel aceasta a obținut controlul asupra unui imobil nefinalizat și vrea să privatizeze un teren de un hectar adiacent, pe care ar avea deja un proiect de construcție a patru blocuri locative (de 9, 13, 15 și 17 etaje).

O astfel de tranzacție va deschide calea pentru construcția de blocuri locative, iar finalizarea lor va permite proprietarilor să ceară privatizarea terenurilor aferente, iar în final, acesta ar semnifica lichidarea de fapt a Centrului Moldexpo, pentru că în rând ar sta tocmai 35 de companii. 

Sergiu Litvinenco, deputat PAS, susține că există bănuieli rezonabile că la mijloc ar fi o schemă frauduloasă similară celei utilizate anterior de Plahotniuc în cazul fostei cafenele Guguță din Parcul Central Ștefan cel Mare și Sfânt, solicitând Guvernului Republicii Moldova, prin intermediul Cancelariei de Stat, "să verifice în regim de urgență și în ordine administrativă modul de gestionare a speței de către persoanele cu funcție de răspundere ale Agenției Proprietății Publice pentru a nu admite încheierea tranzacției de împăcare până la elucidarea tuturor circumstanțelor".

Mihai Rusu, directorul Agenției Proprietății Publice a refuzat să comenteze cazul, dar a promis că instituția pe care o conduce va veni în scurt timp cu explicațiile de rigoare în cadrul unei conferințe de presă.

Printre companiile care arendează terenuri pe teritoriul Moldexpo este Finpar Invest afiliată oligarhului Vladimir Plahotniuc, dar care plătește lunar pentru teren peste 60.000 de lei lunar. Compania a încercat să privatizeze un teren de 1,17 hectare, inițiind și un proces de judecată contra APP.

Primele două instanțe au decis în favoarea Finpar Invest, dar după fuga lui Vladimir Plahotniuc și punerea sechestrului pe activele companiei, Curtea Supremă de Justiție le-a casat, constatând că pretențiile companiei sunt neîntemeiate 

Menționăm că Moldexpo are în gestiune 24 de hectare teren, dintre care 5 hectare se dau în arendă. Alte 4 hectare ocupă fosta Aventura Parc, activele căreia sunt sub sechestru. Expozițiile au loc în trei pavilioane, pe un spațiu de cinci mii de metri pătrați, alți zece mii de metri pătrați destinate expozițiilor în aer liber.

sursa foto: mold-street.com

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău