O comisie specială parlamentară va monitoriza activitatea SIS. În ce constă aceasta și câți membri va avea

  • 20 Martie 2024 13:34
O comisie specială parlamentară va monitoriza activitatea SIS. În ce constă aceasta și câți membri va avea

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului a organizat astăzi consultări privind crearea unei structuri noi de monitorizare a Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Noua entitate, care se propune a fi formată din trei membri din partea acestei comisii și câte doi de la comisia juridică și cea pentru drepturile omului, urmează să monitorizeze acțiunile SIS și eventualele încălcări ale drepturilor omului, transmite Radio Chișinău.

Comisia de monitorizare și supraveghere a Serviciului de Informații și Securitate va fi creată după exemplul unor state din Uniunea Europeană. Noua structură ar urma, pe lângă o seamă de acțiuni de monitorizare a activității SIS și a asigurării respectării drepturilor celor vizați de acțiunile de urmărire, să supravegheze modul în care se formează și se cheltuiește bugetul SIS. Comisia specială de monitorizare a SIS-ului este creată după ce subcomisiile anterioare și-au dovedit ineficiența timp de 30 de ani, afirmă deputatul PAS Lilian Carp, președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

”Așa cum există astăzi subcomisia de control în cadrul Comisie de securitate și apărare, nu este eficientă. E demonstrat. Au existat perioade când nici nu a existat. Trebuie să înțelegem că SIS trebuie monitorizat. Cum vom face această monitorizare, depinde de concluziile la care vom ajunge în urma unui grup de lucru. Noi cu societate civilă, procuratura generală, SIS avem deja o colaborare foarte bună. Aceasta este prima etapă, să avem acest grup de lucru și să creăm această structură, nu de dragul făcutului, dar care să garanteze controlul asupra SIS, nu fictiv cum este acum dar unul real”, a spus Lilian Carp.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Albu, a propus ca majoritatea membrilor să fie reprezentanți ai opoziției, iar conducerea comisiei să fie rotativă.

”Ar fi corect ca membrii acestei comisii să fie în majoritate din opoziție, în acest caz acele propuneri înaintate vor fi susținute de a fi verificate. Dacă vor fi în majoritate reprezentanți de la guvernare, dacă se va dori ne cunoașterea unor anumite circumstanțe, va fi un vot politic și nu vom avea  claritate”, a declarat Adrian Albu.

Expertul în drept Vadim Enicov, consilier național în cadrul Centrul de la Geneva pentru Guvernarea de Securitate spune că această structură este cerută de contextul complicat regional actual, și va da o mai mare legitimate atât parlamentului cât și SIS-ului.

Să fie permanentă și să aibă mandat printr-o hotărâre specială este una din cele două condiții obligatorii în formarea acestei structuri, mai spune Vadim Enicov.

”A doua condiție care credem că ar fi importantă. Această comisie să se ghideze de un Regulament special, pentru că diferă de activitatea altor comisii permanente ale Parlamentului. Totodată și pentru că activitatea de supraveghere a SIS poate să vizeze informații cu acces restrâns și aceste momente trebuie clar reglementate într-un regulament de proceduri”, a subliniat Vadim Enicov.

Discuții au vizat și ideea ca un al optulea membru al Comisiei să fie delegat din partea societății civile.

Amintim că anul trecut au fost adoptate o serie de legi menite să reformeze SIS care urmăresc să asigure independența activității Serviciului, să revizuiască mandatul conducerii instituției și să concretizeze atribuțiile acesteia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:7,2 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău