O comisie parlamentară a prezentat o investigație privind afacerile cu nuci în care ar fi implicat Guvernul Filip. Reacția fostului premier

  • 10 Octombrie 2019 16:50
O comisie parlamentară a prezentat o investigație privind afacerile cu nuci în care ar fi implicat Guvernul Filip. Reacția fostului premier

Președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe solicită companiilor specializate în exportul miezului de nucă să revină la prețurile de achiziție din 2016, de dinaintea monopolizării pieței. Solicitarea a fost făcută după prezentarea rezultatelor unei investigații care a constatat implicarea Guvernului Filip în afacerea cu nuci. 

Potrivit investigației efectuate de către Comisie Economie, Buget și Finanțe, criza pe piața miezului de nucă a început în decembrie 2016, atunci când anumiți asociați ai Guvernului Filip ar fi revendicat o parte mai mare din piață pentru companiile afiliate. Totodată, în perioada 2015-2019, a fost triplat numărul controalelor fiscale. Cel mai des, companiile specializate în colectarea și exportul miezului de nucă au fost sancționate pentru că au achiziționat loturi de nucă fără a completa așa–zisele acte de achiziții, acuzate de contrabandă sau evaziune fiscală. Potrivit lui Igor Munteanu, seria de controale a blocat activitatea economică a companiilor specializate în exportul de nuci, multe dintre ele fiind în situația de a se auto-lichida:

Reținem, însă, că atunci când exportatorii de nuci s-au confruntat cu această serie de razii și controale, au apărut imediat anumiți facilitatori”, cei care se obligau să rezolve problemele apărute în raport cu sistemul de autorități de control contra unei sume de bani. Astfel, Comisia Economie, Buget și Finanțe a primit confirmări asupra existenței unor persoane și structuri care cereau neoficial 10 mii de dolari pentru fiecare camion cu miez de nucă exportat în cash”, a declarat Igor Munteanu. 

Din cauza situației create pe piața miezului de nucă, prețurile de achiziționare la miez a scăzut brusc de la 120 de lei pentru un kilogram la 35-50 de lei, iar exporturile au scăzut, în 2017, cu 35 la sută față de volumul înregistrat în 2014. Președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe susține că ceea ce s-a prezentat de către vechiul Guvern Filip ca o acțiune legală contra evaziunii fiscale, a fost de fapt o reîmpărțire a pieței. Potrivit lui Igor Munteanu, unul dintre beneficiari ar fi o companie condusă de rude ale fostului premier Pavel Filip. Doar într-un singur an, exporturile acestei firme s-au triplat, susține Igor Munteanu:

În calitatea mea de președinte al Comisiei Economie, Buget și Finanțe cer exportatorilor de nuci să revină la practica normală de achiziție permisă de lege, la folosirea unui preț just pentru ca producătorii de nuci să nu-și mai taie plantațiile din disperare și să înțeleagă că există garanții pentru ca produsul lor să primească prețul corect din partea exportatorilor. Cer, de asemenea, tuturor organelor de control să curme orice fel de abuzuri, inclusiv, a acelor grupuri care se ocupau cu extorcarea de plăți neoficiale din numele partidului, am în vedere, Partidul Democrat”, a mai spus Igor Munteanu. 

În replică, fostul premier Pavel Filip spune că declarațiile președintelui comisiei parlamentare, Igor Munteanu, sunt vorbe goale, fără nicio dovadă concretă. Într-o postare pe Facebook, fostul premier spune că subiectul are conotație politică. „Credeam că actuala guvernare nu poate cădea mai jos decât a demonstrat până acum, dar iată că metodele lor ne conving că nu au nimic sfânt. Cu mișelie atacă familia și copiii. Un act josnic și ticălos, care nici măcar politic nu poate fi numit”, susține Filip.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău