O comisie de anchetă va cerceta circumstanțele presupusei răpiri din Chișinău a fostului judecător ucrainean Mykola Ceaus

  • 09 Aprilie 2021 12:20
O comisie de anchetă va cerceta circumstanțele presupusei răpiri din Chișinău a fostului judecător ucrainean Mykola Ceaus

Parlamentul a constituit o comisie de anchetă privind elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri din Chișinău a fostului judecător ucrainean Mykola Ceaus. Subiectul a provocat dezbateri în Legislativ.

Comisia este compusă din nouă deputați și va fi condusă de deputatul Platformei DA, Vasile Năstase. Aceasta urmează să audieze reprezentanți ai instituțiilor statului și să prezinte un raport în Parlament în cel mult 30 de zile.

Subiectul a provocat discuții în plen și nu au fost acceptate propunerile opoziției ca această comisie să examineze și modul în care a intrat în țară fostul judecător ucrainean, dar și să-și extindă investigațiile în privința expulzării profesorilor turci. Totodată, au răsunat acuzații și la adresa instituțiilor din Republica Moldova, în special SIS și Ministerul de Interne.

Socialiștii, care au inițiat proiectul, consideră acest caz ca fiind ieșit din comun. 

Deputatul PAS, Mihai Popșoi, i-a acuzat pe socialiști de duble standarde, deoarece au respins crearea unei comisii pe dosarul 7 aprilie.

În același timp, deputatul Platformei DA, Dinu Plângău a vorbit despre necesitatea tragerii la răspundere a celor vinovați și și-a chemat colegii să nu politizeze subiectul.

Din 2017, Mykola Ceaus se ascundea în Republica Moldova de sistemul judiciar ucrainean, sperând să obțină azil politic. Ucraina a cerut extrădarea fostului magistrat, acuzat de corupție, iar potrivit unei investigații jurnalistice, el a intrat ilegal în Republica Moldova, cu sprijinul unor persoane apropiate fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc. Acesta a fost răpit la 3 aprilie din centrul Chișinăului, existând mai multe acuzații la adresa serviciilor speciale ucrainene în acest sens, care nu le-au comentat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău