O celebră comoară de 1 milion de dolari, ascunsă în Munții Stâncoși de un colecționar excentric, a fost găsită după 10 ani de căutări

  • 08 Iunie 2020 09:27
O celebră comoară de 1 milion de dolari, ascunsă în Munții Stâncoși de un colecționar excentric, a fost găsită după 10 ani de căutări

Zeci de mii de curajoși s-au aventurat în Munții Stâncoși din Statele Unite în ultimii zece ani pentru a căuta un cufăr de bronz plin cu monede de aur, rubine, smaralde și diamante. Aventura a luat însă sfârșit: comoara a fost găsită. 

Anunțul a fost făcut duminică de Forrest Fenn, un colecționar de artă și antichități în vârstă de 89 de ani. El este cel care a creat această vânătoare de comori, devenită celebră, relatează CNN, potrivit DIGI24.ro.

„Era sub cerul liber, în vegetația bogată din pădurile Munților Stâncoși și nu se clintise din locul în care am ascuns-o acolo, acum mai bine de 10 ani”, a scris colecționarul pe site-ul său. „Nu știu cine e persoana care a găsit-o, dar poezia din cartea mea l-a condus la locul precis”, a mai spus excentricul colecționar. 

Comoara a fost găsită acum câteva zile de un bărbat care nu a dorit să-i fie știut numele. El a dovedit că a găsit-o trimițându-i lui Fenn o fotografie a cufărului cu nestemate. 

Estimată la peste un milion de dolari, comoara ascunsă de Fenn a fost modalitatea prin care colecționarul s-a gândit să-i facă pe oameni să exploreze natura și să le dea o speranță celor afectați de criza din 2007-2008. 

Indiciile care duceau spre comoară au fost incluse într-o poezie de 24 de versuri publicată într-o autobiografie a lui Fenn din 2010.

comoara lui fenn
Forrest Fenn, comoara pe care a ascuns-o și poezia cu indiciile Foto: captură YouTube

Colecționarul estimează că în jur de 350.000 de oameni din toată lumea au mers să caute cufărul. S-au făcut grupuri dedicate pe rețelele sociale. „Comoara lui Fenn” are și pagină dedicată pe Wikipedia.

Unii oameni au renunțat la slujbe pentru a se putea dedica în exclusivitate găsirii comorii. Cel puțin patru dintre ei și-au pierdut viața, din păcate, în această aventură.

„Îi felicit pe miile de oameni care au participat la această căutare și sper că vor continua să fie atrași de ideea de a face alte descoperiri”, a spus Forrest Fenn.

Cufărul cântărea 9 kilograme, iar comorile pe care le conținea alte 10 kilograme. Colecționarul din Santa Fe (statul New Mexico) le-a adus în locul în care le-a ascuns făcând două excursii separate.

Ideea - care i-a venit după ce bărbatul a învins cancerul - a stârnit frenezie, dar și o serie de controverse de-a lungul anilor, iar Fenn însuși a avut probleme la un moment dat cu autoritățile, care i-au percheziționat casa. Unii au pus la îndoială că există cu adevărat o comoară ascunsă de Fenn, iar atmosfera aceasta este întreținută și acum de anunțul destul de misterios al găsirii ei de către o persoană rămasă anonimă. Fenn nu a spus decât că este cineva din estul Statelor Unite. Nu este clar, de asemenea, ce se va întâmpla acum cu comoara.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău