O capsulă Crew Dragon, distrusă într-un test la sol, potrivit SpaceX

  • 03 Mai 2019 17:47
O capsulă Crew Dragon, distrusă într-un test la sol, potrivit  SpaceX

Reprezentanții companiei SpaceX au confirmat joi că o capsulă Crew Dragon a fost distrusă luna trecută în timpul testării la sol a unui motor, afectând cel mai probabil planurile firmei americane de a trimite în spațiu echipaje de astronauți în acest an, informează Xinhua, preluat de Agerpres.

Pe 20 aprilie, o anomalie s-a produs în timpul testării unor motoare ale capsulei Crew Dragon într-o zonă de aterizare din perimetrul bazei spațiale de la Cape Canaveral, însă reprezentanții acestei companii private americane nu au precizat atunci dacă acea capsulă, lansată cu succes în spațiu în cadrul unei misiuni de tip cargo în luna martie, a fost distrusă sau a rămas intactă. Confirmarea distrugerii capsulei a fost făcută abia joi, pe 2 mai.

Înainte de pornirea motoarelor, "s-a produs o anomalie, iar vehiculul a fost distrus", a precizat Hans Koenigsmann, vicepreședintele diviziei de Dezvoltare și Fiabilitate a Zborurilor din cadrul companiei SpaceX, într-o conferință de presă organizată pentru a anunța o misiune cargo planificată pentru vineri.

Hans Koenigsmann a spus că datele inițiale au indicat că anomalia s-a produs în timpul activării propulsorului SuperDraco, însă nu consideră că motoarele în sine au cauzat accidentul. Potrivit spuselor sale, este încă prea devreme pentru a identifica adevărata cauză a incidentului.


Înainte de acea anomalie, SpaceX planificase un test de verificare a procedurii de "anulare a lansării", în vara acestui an, la care urma să participe capsula Crew Dragon distrusă în accidentul de pe 20 aprilie. După incident, SpaceX va trebui să folosească o capsulă nouă, iar Hans Koenigsmann a spus că SpaceX construiește deja mai multe capsule Dragon de acest tip.

"Cu siguranță nu este o veste bună, însă sper că vom putea să recuperăm timpul pierdut", a adăugat el.

Capsula CrewDragon este echipată cu opt propulsoare (denumite SuperDraco), utilizabile și ca sistem de salvare în caz de urgență: de exemplu, dacă racheta purtătoare are o problemă, capsula se desprinde de ea cu mare viteză grație propulsoarelor sale, pentru a-i readuce pe astronauți pe Terra în condiții de siguranță. Motoarele capsulei au fost realizate cu ajutorul unei imprimante 3D.

Accidentul afectează, de asemenea, calendarul viitor al misiunilor cargo, întrucât prima treaptă a rachetei Falcon 9, reutilizabilă, care va duce capsula Dragon pe ISS, era programată inițial să revină pe Terra în zona de lansare, unde a avut loc incidentul. Acum, ea va trebui să revină pe Pământ în altă zonă și să se plaseze pe o barjă, în largul coastelor Floridei.

NASA a încheiat contracte cu companiile private SpaceX și Boeing pentru a dezvolta vehicule capabile să transporte echipaje de astronauți americani la bordul ISS.

Și planurile de lansare concepute de Boeing pentru viitoarea sa capsulă spațială au întâmpinat numeroase amânări. Primul zbor de testare, fără echipaj uman, al vehiculului spațial creat de Boeing, denumit Starliner, a fost amânat din aprilie până în luna august, la o dată ce nu a fost deocamdată confirmată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău