O bancă japoneză, dispusă să acorde un credit Rusiei, pentru a contribui la retrocedarea Insulelor Kurile

  • 24 Octombrie 2016 07:13
O bancă japoneză, dispusă să acorde un credit Rusiei, pentru a contribui la retrocedarea Insulelor Kurile

Banca japoneză de stat pentru cooperare internațională (JBIC) va oferi un credit în valoare de aproximativ 39 de milioane de dolari pentru Sberbank, din Rusia, chiar dacă aceasta este supusă sancțiunilor occidentale, în speranța de a contribui astfel la accelerarea negocierilor privind retrocedarea Insulelor Kurile, transmite publicația Nikkei.

Sberbank, una dintre cele mai mari bănci din Rusia, mizează pe acești bani pentru a cumpăra echipamentele necesare pentru transportul cărbunelui în portul Vostocinîi, din Orientul Îndepărtat, potrivit Reuters.

Banca japoneză va acorda acest credit până la sfârșitul anului, pentru a contribui astfel la negocierile privind retrocedarea insulelor Kurile, aflate sub controlul Rusiei, și care împiedică cele două țări să semneze un acord de pace după cel de-al II-lea Război Mondial.

Sursa citată nu a reușit a reușit să obțină un comentariu de la JBIC, iar Ministerul de Externe și administrația premierului japonez au fost indisponibile.

Sberbank este inclusă printre companiile supuse sancțiunilor occidentale pentru suportul acordat Kremlinului la anexarea Crimeii, în 2014, și agresiunea rusă în estul Ucrainei, notează Reuters.

Guvernul japonez a promis, anterior, că orice colaborare cu Rusia nu va încălca sancțiunile puterilor occidentale. Astfel, deși creditele în yeni japonezi nu se încadrează acestor sancțiuni, băncile japoneze au ezitat să acorde credite Rusiei, pentru a nu provoca SUA, scrie Nikkei.

Totodată, creditul pe care JBIC ar urma să-l acorde Sberbank, ar fi o parte a unui program din opt puncte pe care premierul nipon, Shinzo Abe, l-ar fi oferit liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, în mai, în calitate de o „nouă abordare” pentru soluționarea conflictului privind Insulele Kurile.

Nikkei scrie că premierul Abe ar spera să-l convingă pe Putin, în cadrul unei întrevederi programate pe 15 decembrie, să lanseze negocierile privind  administrarea comună a arhipelagului.

Ministerul de Externe al Japoniei a negat asemenea informații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău