O avocată face apel la organele de drept să facă dreptate unui cetățean german

  • 15 Noiembrie 2019 18:10
 O avocată face apel la organele de drept să facă dreptate unui cetățean german

Avocata Angela Procopciuc face apel către organele de drept din Republica Moldova să întreprindă acțiunile de care sunt responsabili pentru a nu admite încălcarea drepturilor omului în privința cetățeanului german Friedrich Maier. Potrivit avocatei, germanul s-a pomenit a fi „victima propriei sale încrederi”.

Într-o conferință de presă la IPN, Angela Procopciuc, a relatat că un bărbat din Bălți, întâlnindu-se cu clientul său la o conferință obștească pe teme religioase în Germania, i-a propus să facă o afacere, așa ca jumătate din capitatul statutar să aparțină germanului, iar jumătate lui. Germanul a acceptat propunerea. Pentru că acesta nu putea fi în Moldova tot timpul pentru a se ocupa de înființarea firmei, a eliberat o procură ca să poată fi reprezentat. Ceva timp mai târziu, fondatorul din Moldova a început un litigiu civil împotriva germanului pentru a-l lipsi de dreptul de fondator. După doi ani de procese de judecată, proces civil s-a transformat în unul penal, despre care cetățeanul Germaniei nu a știut.

Astfel, clientul său, aflându-se cu familia la odihnă în Bulgaria, a fost reținut de colaboratorii poliției locale pe motiv că este dat în urmărire internațională. Bulgaria a refuzat extrădarea cetățeanului german Republicii Moldova întrucât nu au fost prezentate dovezi rezonabile privind necesitatea reținerii acestuia și, în consecință, l-au eliberat. Friedrich Maier s-a întors în Germania. Peste un an însă, în 2017, fiind într-o deplasare de serviciu în Bosnia și Herțegovina, iarăși a fost reținut pe motiv că este în căutare internațională, în baza aceluiași dosar, dar a fost eliberat pentru că și de această dată autoritățile moldovenești nu au pus la dispoziție actele confirmative solicitate.

Avocata spune că a solicitat Procuraturii să-i elibereze copiile actelor de învinuire, demersul de alegere a măsurii preventive și alte acte legate de acest dosar, dar nu i s-au oferit. Angela Procopciuc mai spune că în privința clientului ei s-a întreprins dubla urmărire, lucru interzis.

De asemenea, susține că a contestat toate actele de procedură emise de către Procuratura Anticorupție în cazul clientului ei. A prezentat probe că Friedrich Maier nu se ascunde, are loc permanent de trai în Germania, vrea să colaboreze, vrea să fie audiat, să se facă investigații pentru a stabili adevărul. Judecătorul de instrucție a respins acest demers, la fel ca și Curtea de Apel. Avocata mai spune că măsura preventivă trebuia să fie revocată, atât timp cât clientul ei a executat un mandat de arest de trei ori, în Bulgaria, Bosnia și Herțegovina și pe Aeroportul Chișinău (când a fost reținută o altă persoană cu același nume).

Angela Procopciuc declară că a contestat și darea în căutare a clientului său. O comisie Interpol din Franța a constatat că cetățeanul german a fost dat în căutare internațională în 2009, în baza unui mandat de arest anulat, lucru care este interzis. Ea mai spune că dosarul a  fost pornit pentru falsificarea de acte și însușirea bunurilor în proporții deosebit de mari, infracțiuni care nu ar trebui să țină de competența procuraturii Anticorupție.

În ultimul demers la Procuratură, avocata a cerut ca dosarul să fie strămutat la locul aflării învinuitului, în Germania, însă deocamdată nu a primit niciun răspuns.

Friedrich Maier este învinuit că prin intermediul reprezentantului său a falsificat un document oficial. De asemenea, că în perioada 2004-2005 ,la fondarea întreprinderii de construcții, partea opusă, pretinsa victimă ar fi fost deposedată de capitatul său statutar. Potrivit avocatei, clientul său spune că „ a avut încredere în moldoveni, dar aceștia l-au tras pe sfoară”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău