O aeronavă strategică rusească IL-80 a fost jefuită în timpul lucrărilor de modernizare

  • 08 Decembrie 2020 12:50
O aeronavă strategică rusească IL-80 a fost jefuită în timpul lucrărilor de modernizare

Pe 7 decembrie, în media rusă s-a răspândit informația potrivit căreia o aeronavă militară IL-80 - denumită după modelul occidental „Doomsday” pentru că este un post aerian de comandă strategică folosit de conducerea țării și de cea militară în cazul unui conflict armat de amploare - a fost jefuită pe aerodromul Taganrog-Yuzhny unde se afla pentru efectuarea lucrărilor de modernizare, informează defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, incidentul a devenit cunoscut după ce vineri, 4 decembrie, șeful serviciului de securitate al Complexului tehnico-științific de aviație Taganrog (TANTK) s-a adresat poliției semnalând forțarea trapei de acces pentru marfă și dispariția mai multor echipamente electronice din aeronavă.

Potrivit unui reprezentant al companiei, când avionul a fost primit pentru modernizare toate echipamentele se aflau la locul lor.

,,Când s-au finalizat activitățile de schimbare a lubrifiantului pe tijele trenului de aterizare, angajații companiei au sigilat trapa compartimentului de marfă, intrarea principală a aeronavei și cele trei intrări de urgență. La ultima inspecție, efectuată pe 26 noiembrie, toate sigiliile erau intacte”, susține acesta.

Întrucât pătrunderea pe teritoriul aerodromului și apoi în interiorul aeronavei este una destul de dificilă, poliția ia în calcul ca furtul echipamentelor valoroase să fi fost comis de persoane care au avut acces la aeronavă sau la paza acesteia.

De asemenea, deoarece este dificilă utilizarea dispozitivelor furate în scopuri civile, se consideră că autorii sunt fie persoane interesate de extragerea metalelor prețioase din acestea, fie membri ai unei rețele implicate în spionaj tehnologic.

“Important este cine va fi responsabil pentru slaba organizare a securității aeronavei. La urma urmei, avionul “Doomsday” este un fel de post de comandă aerian cu echipament secret. Prin urmare, este posibil să existe consecințe majore”, a declarat Timur Hardy preluat de media rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău