Numele propus pentru Macedonia primește o reacție negativă în Grecia

  • 20 Mai 2018 09:11
Numele propus pentru Macedonia primește o reacție negativă în Grecia

''Republica Ilinden Macedonia'', care se pare că este considerat a fi noul nume al Macedoniei - a primit o reacție negativă în Grecia în timpul unei difuzări inițiale sâmbătă, notează agenția DPA.

Noul nume, dezvăluit DPA de surse apropiate partidului grec de centru-dreapta Noua Democrație, a fost primit negativ de conservatorii greci. El a fost de asemenea respins de partidele și organizațiile naționaliste.

Cei doi vecini, Grecia și Macedonia, sunt implicați în disputa asupra numelui de când aceasta din urmă a devenit independentă în urma dezintegrării fostei Iugoslavii în 1991. Atena susține că numele este strâns legat de istoria sa antică și aparține provinciei sale omonime de nord, acuzând Skopje de încercare de uzurpare a identității și chiar a teritoriului său.

Disputa costă aderarea Macedoniei la NATO, respinsă prin veto de Atena în 2008. Grecia a blocat de asemenea calea Skopje către aderarea la UE.

Joi, prim-ministrul macedonean Zoran Zaev a declarat că o soluție a fost găsită și va fi prezentată spre aprobare în cele două țări.

Omologul grec al lui Zaev, Alexis Tsipras, a spus că ambele țări caută în mod activ o "soluție durabilă".

"Fiecare pas are acum o importanță vitală", a declarat Tsipras la o întâlnire cu președintele Prokopis Pavlopoulos, transmisă sâmbătă la postul de televiziune de stat ERT.

Termenul "Ilinden Macedonia" se referă la o rebeliune condusă de slavi și albanezi împotriva Imperiului Otoman în 1903, care a izbucnit în orașul Krusevo în ceea ce este astăzi Republica Macedonia. Cunoscută ca Ilenden sau Ziua Sfântului Ilie, revolta a fost zdrobită brutal de otomani, amintește agenția germană de presă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău