Numele companiilor și persoanelor vizate în raportul Kroll

  • 05 Mai 2015 10:59

În raportul Kroll publicat de președintele Parlamentului Andrian Candu apar numele mai multor companii și persoane care ar fi fost implicate în tranzacțiile frauduloase de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Potrivit raportului, în anii 2012-2014 șapte companii au beneficiat de împrumuturi considerabile de la cele trei bănci. Este vorba de ”Caritas Group”, ”Contrade”, ”Danmira”, ”Daverna Com”, ”Dracard”, ”Provolirom” și ”Voximar-Com”.

În raport se mai arată că un program al ”Shor Holding”, descoperit la Banca Socială confirmă faptul că acele companii care au fost implicate în tranzacții suspicioase de împrumut au acționat concertat cu Ilan Shor. Din ”Shor Holdong” fac parte 17 companii, dintre care mai cunoscutele Moldclassica Internațional și Nobil Air.

”Este clar că Ilan Shor și alte persoane cu care este asociat sunt foarte implicați în schemă”, constată experții Kroll.

Se crede că din cei 13,1 miliarde de lei împrumutate de BEM companiilor Provolirom, Dracard, Caritas Group și VoximarCom, 6,5 miliarde au fost utilizate pentru a stinge împrumuturile Shor Group. Ce s-a îtâmplat cu celelalte 6,6 miliarde nu este neclar, scrie Kroll.

În perioada 25-26 noiembrie, adică în ajunul alegerilor parlamentare, Banca Socială a acordat împrumuturi în valoare de 13,7 miliarde, către companiile din Grupul Sho,  Danmira SRL, Davema SRL, Caritas Group SRL, Contrade SRL și Voximar Com. Aceste fonduri au fost transferate în niște conturi bancare din Letonia în numele unor entități străine încorporate în Regatul Unit și Hong Kong. În această perioadă, împrumuturile BEM către Provolirom SRL, Dracard SRL, Caritas Group SRL și Voximar Group SRL au fost întoarse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău