Numărul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a apartamentelor s-a dublat în primul trimestru față de perioada similară a anului trecut

  • 22 Aprilie 2020 16:35
Numărul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a apartamentelor s-a dublat în primul trimestru față de perioada similară a anului trecut

În primul trimestru, numărul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a apartamentelor în R.Moldova a ajuns la 7354, ceea ce este de două ori mai mare decât în ianuarie-martie 2019.

Potrivit agenției INFOTAG, astfel de cifre prezintă Agenția Servicii Publice, menționând că în anul 2019 numărul vânzărilor de apartamente a constituit 31 029.

Experții pieței imobiliare susțin că, în 2019, peste 40% din apartamente au fost vândute prin credite ipotecare oferite de băncile din R. Moldova.

Datele pentru primul trimestru al anului 2020 arată că acest indicator a scăzut cu 10% și a constituit aproximativ 30%.

Valoarea soldurilor la creditele imobiliare bancare se apropie de 7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă un indice record pentru sistemul bancar.

În legătură cu creșterea volumului creditelor ipotecare și încetinirii dezvoltării economice din cauza pandemiei virusului COVID-19, experții susțin că vor apărea dificultăți de rambursare a creditelor. Întârzierile la plăți vor afecta calitatea portofoliului de credite al băncilor pe de o parte și necesitatea de a forma rezerve pentru astfel de împrumuturi, pe de altă parte.

Din acest motiv, tendința constantă de îmbunătățire a calității portofoliilor de credit ale băncilor poate nu doar să încetinească mișcarea acestuia, ci și să-i schimbe traiectoria. În prezent, indicatorul creditelor neperformante pe sistemul bancar este de 8,1%. Dacă e vorba despre bănci, atunci valoarea creditelor neperformante variază de la 5% la 25%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău