Numărul șomerilor și rata șomajului au scăzut, în pofida crizei. Cum explică experții economici acest fenomen

  • 10 Martie 2021 13:51
Numărul șomerilor și rata șomajului au scăzut, în pofida crizei. Cum explică experții economici acest fenomen

Numărul șomerilor și rata șomajului au scăzut în Republica Moldova la finele anului trecut în comparație cu 2019, în pofida crizei, potrivit datelor statistice. Experții explică acest fenomen prin faptul că cetățenii nu mai au încredere în stat și pleacă peste hotare, dar și prin metodologia destul de complicată de contabilizare a numărului șomerilor. 

Numărul șomerilor a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut, față de aceeași perioadă din 2019, cu peste 6.000 și a ajuns la 31,8 mii de persoane. Respectiv, rata șomajului a scăzut de la 4,3 la 3,6%. Un asemenea fenomen este specific doar Republicii Moldova pe timp de criză și se explică în primul rând prin faptul că cetățenii nu au încredere în stat și atunci când își pierd locul de muncă pur și simplu pleacă peste hotare, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic, Veaceslav Ioniță.

„Cetățenii Republicii Moldova când își pierd locul de muncă, nu caută de lucru în țară, dar își iau geanta și pleacă peste hotare. În felul acesta, o rată a șomajului redusă în Republica Moldova este o tragedie a noastră, care arată că cetățenii nu au nicio încredere în stat”, consideră economistul. 

În același timp, expertul Alexandru Fala face referire și la metodologia destul de complicată de înregistrare a numărului șomerilor. El menționează că în 2020 a scăzut semnificativ numărul populației ocupate, fiind de presupus că o parte din aceste persoane a plecat peste hotare.

„Noi am avut o scădere a populației ocupate, care s-a manifestat cel mai mult în trimestrul II, când au fost introduse restricțiile, iar în trimestrele III și IV avem o ameliorare a situației. O parte din aceste persoane fie au devenit șomeri, fie au intrat în grupul persoanelor din afara forței de muncă, o parte dintre care putea și să emigreze”, a menționat expertul. 

Pentru anul curent, experții de la Centrul Expert-Grup prognozează o creștere ușoară a numărului populației active cu ceva mai mult de 1%, dar care nu va acoperi scăderea de aproximativ 6 la sută înregistrată în 2020.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău