Numărul persoanelor aflate în șomaj tehnic a crescut cu 90% din cauza pandemiei

  • 03 Septembrie 2020 14:48
Numărul persoanelor aflate în șomaj tehnic a crescut cu 90% din cauza pandemiei

Din cauza pandemiei de COVID-19 numărul persoanelor aflate în șomaj tehnic a crescut cu 90 la sută în trimestrul II al acestui an.

Datele furnizate de Biroul Național de Statistică denotă că numărul persoanelor care au avut un loc de muncă, dar care nu au lucrat deloc în trimestrul II al acestui an, a constituit 163 de mii, fiind în creștere de opt ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea numărului acestor persoane a fost cauzată în mare parte (74,6%) de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19.

Astfel, în comparație cu trimestrul II al anului 2019, numărul persoanelor aflate în concedii anuale s-a mărit de patru ori, iar a celor aflate în concedii fără plată și în șomaj tehnic a crescut cu 90 la sută.

Numărul persoanelor care au prestat muncă la domiciliu a constitut peste 55,6 mii de persoane, de zece ori mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut când această cifra era de aproape 4,7 mii.

Fiecare a patra persoană a declarat că numărul orelor lucrate la domiciliu a fost mai mare față de norma de 40 de ore pe săptămână, iar două din trei persoane au menționat că au lucrat mai puțin de 40 de ore. În distribuția pe sexe, aproape 80 la sută dintre persoanele care lucrează la distanță sunt femei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău