Numărul de interceptări a convorbirilor telefonice, ca măsuri speciale de investigație în cadrul urmăririlor penale, a scăzut în anul 2019

  • 04 Martie 2020 15:22
Numărul de interceptări a convorbirilor telefonice, ca măsuri speciale de investigație în cadrul urmăririlor penale, a scăzut în anul 2019

Numărul de interceptări a convorbirilor telefonice, ca măsuri speciale de investigație în cadrul urmăririlor penale, a scăzut în anul 2019 în comparație cu cel precedent, potrivit unui raport prezentat astăzi la audieri în cadrul Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică. Totuși, opoziția semnalează că numărul de interceptări rămâne mare chiar și după schimbarea guvernării la mijlocul anului trecut, iar Republica Moldova s-a transformat în stat polițienesc.

Acțiunile de interceptare a telefoanelor sunt o parte a măsurilor speciale de investigații și în anul 2019 au fost peste 2800 de astfel de măsuri, față de 4.000 în anul precedent, potrivit datelor anunțate de procurorul general adjunct, Ruslan Popov.

În același timp, procuratura a constatat mai multe abateri de la lege în aplicarea acestor măsuri speciale de investigații. Pentru încălcarea dreptului la viața personală și violarea secretului corespondenței au fost inițiate 5 cauze penale, a mai anunțat Ruslan Popov.

Insert Popov

În același timp, deputatul PPDA, Chiril Moțpan, și-a exprimat îngrijorarea că starea de lucruri în această privință nu s-a schimbat și Republica Moldova s-a transformat într-un stat polițienesc.

Insert Motpan

Numărul demersurilor de interceptare a convorbirilor telefonice este excesiv de mare, potrivit Centrul de Resurse Juridice, în comparație spre exemplu cu Marea Britanie, o țară cu o populație de peste 20 de ori mai mare decât a Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău