Numărul celor care se îmbolnăvesc de gripă este în continuă creștere

  • 28 Ianuarie 2016 19:13
Numărul celor care se îmbolnăvesc de gripă este în continuă creștere

Numărul celor care se îmbolnăvesc de gripă este în continuă creștere în Republica Moldova, pe fundalul epidemiei care face victime în țara vecină, Ucraina.

Numai săptămâna trecută au fost înregistrate 30 de cazuri de gripă, iar specialiștii afirmă că există riscul declanșării unei epidemii și în Republica Moldova, mai ales că în luna februarie, de obicei, se înregistrează cel mai mare număr de îmbolnăviri.

Peste 30 de cazuri de gripă sezonieră clinică au fost înregistrate săptămâna trecută, iar în laboratorul Centrului Național de Sănătate Publică au fost confirmate probele pentru 24 de cazuri. Totodată, au fost depistate peste 7 500 de cazuri de infecții ale căilor respiratorii, o creștere de 1,2 ori față de săptămâna precedentă. În cazul apariției simptomelor, cetățenii sunt îndemnați să se adreseze medicilor, a subliniat Ștefan Gheorghiță de la Centrul Național de Sănătate Publică.

”Să se adreseze la medic la apariția primelor simptome de boală compatibile cu infecțiile respiratorii acute, persoanele să fie izolate, să cheme medicul la domiciliu, să nu se ocupe cu auto-medicația. Noi, în republică nu avem cazuri letale de gripă”, a declarat Ștefan Gheorghiță.

Pentru prevenirea unei epidemii de gripă, 150 de mii de doze de vaccinuri au fost administrate persoanelor din grupele de risc, inclusiv personalului medical și celor care lucrează la frontieră. În Chișinău au fost administrate 25 de mii de doze de vaccin, a declarat șeful Direcție de sănătate a Primăriei capitalei, Mihai Moldovanu. Numărul infecțiilor crește și în capitală, a declarat funcționarul.

”Dacă acum o săptămână erau înregistrate cazuri numai la copii, de săptămâna aceasta au apărut cazuri și la maturi. Ar putea fi și o epidemie, având în vedere situația epidemiologică regională, în Ucraina sunt foarte multe cazuri de gripă, de deces. Suntem pregătiți să intervenim în caz de epidemie, dacă va fi nevoie, vom reprofila în unele spitale secții speciale pentru acești pacienți”, a declarat Mihai Moldovanu.

Ministerul Afacerilor Externe a avertizat recent cetățenii Republicii Moldova să se abțină temporar de la călătoriile în Ucraina în legătura cu apariția epidemiei de gripă cauzată de virusul A/H1N1. Dacă merg în Ucraina, persoanele sunt atenționate să ia măsuri de precauție, să-și procure măști de protecție, să acorde o atenție sporită igienei personale, să evite locurile aglomerate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău