Numărul cazurilor de violență asupra copiilor este în CREȘTERE

  • 31 Ianuarie 2017 14:57
Numărul cazurilor de violență asupra copiilor este în CREȘTERE Chicago Policy Review

Doar în perioada septembrie-decembrie 2016 au fost raportate peste 5500 de cazuri de abuz, cu circa 20 la sută mai mult, față de aceeași perioadă a anului 2015. Cele mai multe cazuri au fost cele de violență fizică și emoțională.

Aproape trei mii de copii au fost supuși violenței fizice doar în primul semestru al acestui an de studii, în timp ce 1300 au avut de suferit de pe urma violenței emoționale, arată un raport al Ministerului Educației. Motivele violenței față de copiii în școli sunt diverse, unul dintre ele fiind și mediul în care au crescut elevii. Potrivit avocatului copilului, Maia Bănărescu, cazurile de abuz în școli pot veni și din partea profesorilor. De vină ar lipsa de informare a copiilor, dar și lipsa, din multe școli, a psihologilor. 

„Sunt cazuri când pedagogii, deși au fost atrași la răspundere disciplinară, au continuat să aibă un comportament agresiv. Cazurile de violență față de copii sunt o consecință a comportamentului pe care îl avem în familie. Este lipsa de informare unde se poate adresa copilul când el a devenit o victimă”, a precizat Maia Bănărescu.

Expertul în drepturile copilului, Cezar Gavriliuc, spune că efectele violenței față de copii se văd chiar și după ce aceștia devin maturi.

„Consecințele asupra copiilor sunt dramatice. Acești copii, de cel mai multe ori, manifestă ulterior comportamente pe care societate noastră nu le agreează. Sunt agresivi și pot prelua aceste comportamente și cercul vicios al violenței nu se mai rupe”, a constatat Cezar Gavriliuc.

Pe parcursul anului 2016, 200 de cazuri de violență față de copii au fost raportate la poliție, iar avocatul copilului a intervenit în nouă dintre acestea.

În cazul în care un copil a fost victimă a violenței acasă, la școală sau în alte comunități sociale poate apela gratuit la linia fierbinte, la numărul de telefon 080011116.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău