Numărul cazurilor de rujeolă confirmate a ajuns la 273. Cod portocaliu privind riscul de răspândire

  • 07 Septembrie 2018 09:48
Numărul cazurilor de rujeolă confirmate a ajuns la 273. Cod portocaliu privind riscul de răspândire

De la începutul anului și până pe 6 septembrie, în Republica Moldova au fost înregistrate 273 de cazuri de rujeolă confirmate.

Numărul copiilor care au contaminat rujeola a ajuns la 280, anunță Centruld e Sănătate Publică. Astfel autoritățile mențin codul portocaliu de răspândire a rujeolei și fac în continuare apel la părinți să își vaccineze copiii, fiind singura metodă de prevenire a maladiei. Cele mai multe cazuri se înregistrează în raioanele de sud ale Republicii  Moldova.

Toți cei aproape 280 de copii care s-au îmbolnăvit de rujeolă de la începutul anului nu erau vaccinați, a declarat pentru Radio Chișinău directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Nicolae  Furtună. 

”Cele mai multe cazuri sunt în Ceadăr-Lunga -146 de cazuri confirmate, după care în raioanele Vulcănești, Nisporeni, Ungheni, Cahul. Pe parcursul zilei de iei și de astăzi nu s-au înregistrat cazuri noi. În rujeolă nu contează dacă te speli sau nu te speli pe mâini, dacă mănânci sau nu fructe și legume, de ce religie ești, ce studii ai, ce limbă vorbești și unde locuiești. Avem lume iresponsabilă care nu își dă seama ce înseamnă rujeola și care sunt complicațiile și de costurile”, a declarat Nicolae Furtună. 

Focarul de îmbolnăvire a izbucnit la începutul lunii august într-o tabără de vară organizată în localitatea Morenii Noi, unde au fost cazați în special copii din Autonomia Găgăuză și raionul Taraclia. 

Rujeola are o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, iar un copil bolnav poate să infecteze până la 18 copii. Maladia este foarte contagioasă și periculoasă, prezintă o stare febrilă cu erupții, însoțită de tuse, conjunctivită. Boala poate avea urmări pe viață sau se poate solda chiar cu deces.

Potrivit datelor statistice în anul 2017 acoperirea vaccinală împotriva rujeolei pentru prima doză era mai mică de 90 de procente, o acoperire mult sub nivelul pentru a controla infecția.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău