Numărul cazurilor de Covid-19 este în descreștere în R.Moldova

  • 11 Octombrie 2023 13:31
Numărul cazurilor de Covid-19 este în descreștere în R.Moldova

Numărul cazurilor de Covid-19 este în descreștere în R.Moldova. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în perioada 2-8 octombrie, au fost înregistrate în total 630 cazuri noi, cu 25% mai puțin față de săptămâna anterioară. 7,6% din totalul cazurilor au fost înregistrate la copii cu vârsta până la 14 ani, transmite Radio Chișinău.

În prima săptămână din luna octombrie, numărul cazurilor de Covid-19 a fost în cădere. Pe parcursul acestei săptămâni, nu au fost înregistrate decese din cauza acestei boli, a precizat medicul epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Alina Druc.

„Se atestă o descreștere cu 25% comparativ cu săptămâna anterioară a acesteia și astfel incidența pentru săptămâna 40 constituie 22 cazuri la 100 de mii de populație. În rândul copiilor cu vârsta de 0 - 14 ani s-au înregistrat 7,6% din numărul total de infecții înregistrate în săptămâna 40. Dacă ne raportăm la această grupă de vârstă se atestă o descreștere cu 37%, comparativ cu săptămâna precedentă”, a declarat Alina Druc.      

Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă respectarea principalelor măsuri de protecție pentru sănătatea și siguranța cetățenilor. Medicul igienist în Direcția Promovarea sănătății a ANSP, Lilia Plămădeală, a precizat pentru Radio Chișinău că vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și decesul.

„Simptomele virusului Covid-19 rămân a fi: febra, tuse, respirația dificilă, dureri în gât, dureri musculare și articulare chiar și cefaleea. Recomandările pentru a evita virusul Covid-19 sunt: respectarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate. Totodată, e necesar să respectăm regulile de igienă personală, inclusiv spălarea mâinilor cât mai regulat. Igiena respiratorie, ce ține de strănut și tuse, dacă nu avem șervețel atunci strănutăm în pliul cotului. Trebuie să respectăm măsurile de igienă la locul de muncă, să aerisim în special în sălile de clase și în grădinițe, acolo unde sunt mai mult copii și, cel mai important, să nu acceptăm elevi și copii cu simptome în colectivități. Dacă avem simptome, purtăm mască. La apariția primelor simptome ne adresăm medicului de familie. Iar cea mai bună recomandare rămâne a fi vaccinarea”, a spus Lilia Plămădeală.

În primele opt luni ale acestui an, în R.Moldova au fost înregistrate peste 24 de mii de cazuri de Covid-19. 191 de bolnavi au decedat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău