Numărul bolnavilor de HIV/SIDA a crescut considerabil

  • 26 Noiembrie 2014 13:20
Numărul bolnavilor de HIV/SIDA a crescut considerabil

În Republica Moldova se înregistrează o creștere a numărului bolnavilor de HIV/SIDA.

În pofida miilor de avertismente anti-SIDA, numai în acest an 654 de persoane au fost depistate ca fiind seropozitive, dintre care 181 din regiunea transnistreană. Majoritatea bolnavilor sunt persoane tinere, economic active care au contractat virusul pe cale sexuală. O relatare de Victor Pogor.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, în 9 luni ale acestui an au fost diagnosticate cu HIV 654 de persoane, cu 15% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dacă până nu demult două treimi din cazurile noi erau persoane utilizatoare de droguri intravenos, acum situația s-a schimbat și majoritatea, circa 96%, sunt persoane tinere, apte de muncă, persoane care au contaminat virusul pe cale heterosexuală. Vicedirectorul CNSP, Ștefan Gheorghiță.

Statisticile arată că în doar 9 luni ale acestui ani am înregistrat o creștere cu 136 de cazuri de infectare cu HIV, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Această infecție afectează preponderent persoanele tinere, apte de muncă, sexual active, care au contractat acest virus pe cale sexuală.

Cauza principală a infectării rămâne a fi neglijența oamenilor față de propria sănătate și față de sănătatea celor din jur.

Cauza principală este neconștientizare de către populație a riscului de infectare cu virusul imunodeficenței umane. Majoritatea persoanelor, cand le comunicăm ca sunt bolnave, ne spun că cunosc despre virus, despre căile de transmitere, dar s-au gandit că vor fi ocoliți de boală.

Cei mai mulți bolnavi cu HIV/SIDA sunt înregistrați în Chișinău – peste 100 de cazuri noi. 99 de bolnavi au fost diagnosticați în Tiraspol, iar aproape 60 - în Bălți. Din numărul total al bolnavilor peste 300 provin din mediul rural.

Printre măsurile de prevenire și tratament a infecției HIV Ștefan Gheorghiță menționează următoarele:

Un partener sexual cunoscut, un test la HIV și chiar mai multe, periodic, și măsuri de protecție cum ar fi prezervativul.

Oficial, în Republica Moldova sunt înregistrate 9.211 persoane seropozitive. Neoficial însă cifra ar fi de aproximativ 18.000, potrivit lui Ștefan Gheorghiță.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău