Numărul autoturismelor electrice înmatriculate în R.Moldova a crescut de patru ori în 2 ani
-
22 Septembrie 2020 14:23
Numărul autoturismelor electrice înmatriculate în Republica Moldova a crescut, în ultimii doi ani, de circa patru ori. Dacă în 2014 au fost înmatriculate primele patru mașini electrice, în 2018 cifra lor a crescut la 99, iar în acest an au fost deja înmatriculate 369 de mașini cu motor electric.
Într-un răspuns pentru IPN, Agenția Servicii Publice menționează că primele autocamioane și tractoare electrice au fost înmatriculate în Republica Moldova în anul 2018. În 2020 cifra autocamioanelor a ajuns la 11, iar a tractoarelor la 12. Totodată, dacă în 2013 era înmatriculată o singură motocicletă electrică, în 2020 cifra acestora a depășit 100 de unități.
Cele mai populare vehicule electrice importate sunt de model Nissan Leaf (149), urmate de Renault Zoe (65) și Tesla Model 5, S (46). Mai sunt importate mașini electrice de model Volkswagen E-Golf (25), precum și motociclete de model AIMA.
Peste 290 de automobile au până la cinci ani, peste 190 au între cinci și zece ani, iar patru automobile au mai bine de zece ani.
Solicitat de IPN, expertul auto Ilie Toma a menționat că atractivitatea mașinilor electrice vine din costurile cu mult mai mici de exploatare – circa 25-35 bani per/km parcurs, față de 1.10 – 2 lei per/km parcurs la mașinile cu motoare tradiționale (în funcție de consum). La mâna a doua, mașinile electrice nu sunt exagerat de scumpe. „Deci, per total un om poate cheltui doar câteva sute de lei pe lună pentru electricitate, economisind câteva mii pe carburanți. Ulterior se fac reduceri și la deservirea tehnică. Mașinile electrice se rezumă la niște verificări succinte, pentru că, neavând motor cu ardere internă sau cutie de viteze, nu au nevoie de schimburi de ulei și alte consumabile specifice. Rămân foarte puține consumabile de schimbat, ceea ce reduce și mai mult costul efectiv de exploatare”.
Expertul auto menționează că popularizarea automobilelor electrice e dictată de răspândirea încărcătoarelor publice. „Avem deja zeci de încărcătoare în toată țara, nu doar în Chișinău, ceea ce reduce din frica de a exploata aceste automobile, iar cei care ajung să treacă la electromobilitate de obicei au parte de o adevărată descoperire, revelație, și răspândesc acest entuziasm și celor apropiați. Există și puțină responsabilitate față de mediu, dar e mai mult o motivare de costuri și de a trece la ceva total nou, mai tehnologizat și mai modern”, a adăugat Ilie Toma.
În prezent, în Republica Moldova, sunt peste 20 de prize pentru alimentarea automobilelor electrice, amplasate în Chișinău, Criuleni, Orhei, Bălți, Soroca și alte localități ale țării.