Numărul adresărilor moldovenilor la CEDO, de trei ori mai mare decât media europeană. Suma achitată de Guvern cetățenilor s-a majorat considerabil

  • 25 Ianuarie 2019 14:05
Numărul adresărilor moldovenilor la CEDO, de trei ori mai mare decât media europeană. Suma achitată de Guvern cetățenilor s-a majorat considerabil

În 2018, moldovenii s-au adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de trei ori mai des decât media europeană.

Numărul mare de cereri este motivat de lipsa îmbunătățirilor în privința respectării drepturilor omului. Pe parcursul anului trecut Curtea a pronunțat 33 de hotărâri în dosarele depuse de cetățenii R.Moldova, de două ori mai multe decât în 2017, arată raportul de activitate al CtEDO. 

În 2018, Guvernul de la Chișinău a fost obligat să le achite cetățenilor care s-au adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului peste 234 de mii de euro, față de 95 de mii în 2017, arată o sinteză a Asociației Juriștii pentru Drepturile Omului. Cele mai frecvente sunt încălcările referitoare la condițiile inumane de detenție,  tratament inuman și degradant sau investigații defectuoase, precum și încălcările  dreptul la libertate și la siguranță, spune consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Daniel Goinic. Mai mult, în 2018 Curtea Europeană a mai dat încă verdicte în cazurile de tratament inuman în comisariatele de poliție, produse în 2009.

„Printre ultimele hotărâri din 2018 este vorba despre investigarea defectuoasă  a relelor tratament și a torturii în comisariatele de poliție din aprilie 2009 și sancționarea prea blândă pentru aceste fapte. Sunt două reclamante, care au fost duce în comisariat și impuse să se dezbrace nud în fața polițiștilor. Curtea a constat că urmărirea penală față de aceste persoane a fost pornită peste 9 luni ceea ce e contrar principiului combaterii torturii. Curtea a spus că procurorii trebuia să reacționeze din start la asemenea abuzuri”, a precizat Daniel Goinic. 

Doar în 6 hotărâri din cele 33 pronunțate în 2018, CtEDO a constatat că Republica Moldova nu a violat drepturile europene. Marea majoritate a acestora se referă la regiunea transnistreană, în care a fost condamnată Federația Rusă. Juristul Promo LEX, Nicoleta Hriplivîi, spune că situația privind respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor în regiunea separatistă transnistreană nu se îmbunătățește. Mai mult, subiectele nu sunt discutate nici în formatul de negocieri „5+2”.

„Solicităm autorităților să ceară regimului de la Tiraspol să includă în agenda de negocieri subiecte care sunt importante. În formatul „5+2” au început să se discute anumite drepturi sociale, economice, dar la alegerea regimului de la Tiraspol, în timp ce drepturile social-politice sunt neglijate. Oamenii sunt lăsați să se descuce singuri cu probleme, precum nerespectarea dreptului la libertate Este foarte gravă situația în instituțiile psihiatrice din zonă, unde nu avem acces, pentru a monitoriza ce se întâmplă acolo”, a afirmat Nicoleta Hriplivîi. 

În total, în ultimii 20 de ani, CtEDO a pronunțat 387 de hotărâri în privința Republicii Moldova, pentru care au fost achitate prejudicii în vloare de aproape 16 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău