Număr record de copii moldoveni născuți peste hotare, dar care au solicitat acte naționale

  • 30 Noiembrie 2022 18:04
Număr record de copii moldoveni născuți peste hotare, dar care au solicitat acte naționale

În anul 2021, au fost înregistrate 15 476 de acte de naștere ale copiilor-cetățeni ai Republicii Moldova născuți peste hotare. Agenția pentru Servicii Publice precizează că cifra este una record pentru ultimii zece ani de evidență.

Potrivit ASP, indicatorii sunt relativi, deoarece deseori cetățenii Republicii Moldova din străinătate își înscriu copiii în registrele de stare civilă cu întârziere sau nu o mai fac deloc, în special când un părinte este de altă naționalitate.

Începând cu 17 august 2001, perfectarea certificatului moldovenesc de stare civilă, în cazul în care actul de stare civilă al cetățeanului Republicii Moldova a fost înregistrat de către autoritățile unui stat străin, are loc doar după transcrierea actului respectiv în registrele de stare civilă ale Republicii Moldova.

Astfel, cetățeanul Republicii Moldova este obligat să declare transcrierea în termen de 6 luni de la întoarcerea în țară sau de la primirea din străinătate a certificatului de stare civilă ori a copiei sau extrasului de pe actul de stare civilă.

Cetățenii Republicii Moldova care se află temporar sau domiciliază peste hotarele țării pot solicita transcrierea actelor de stare civilă la misiunea diplomatică sau la oficiul consular al Republicii Moldova acreditate în țara de destinație.

Procedura de transcriere a actului de naștere pe numele copilului minor se realizează la cererea personală a rudelor de gradul I (părinți) sau II (bunici) pe linie dreaptă ale copilului ori a unei persoane împuternicite de către aceștia prin procură autentificată notarial, care poate fi depusă la serviciul stare civilă de la domiciliul solicitantului.

La depunerea cererii privind transcrierea actului de naștere pe numele copilului minor urmează să fie prezentate mai multe documente. Cererea de transcriere a actului de stare civilă se soluționează în termen de două luni din ziua depunerii, iar pentru motive temeinice, acest termen poate fi redus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Thu
7
Fri
8
Sat
8
Sun
9
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău