Nu vrem uniforme acum, vrem hârtie și săpun! Acțiune de sensibilizare asupra problemei WC-urilor din școli

  • 01 Iunie 2018 13:48
Nu vrem uniforme acum, vrem hârtie și săpun! Acțiune de sensibilizare asupra problemei WC-urilor din școli

O acțiune de sensibilizare asupra problemei WC-urilor din școlile și grădinițele din Republica Moldova a avut loc astăzi, de Ziua internațională a ocrotirii copilului. Asociația Obștească „Părinți Solidari”, în parteneriat cu Uniunea Elevilor din Moldova și Asociația Obștească „Orașul Meu”, au organizat marșul Marea Săpuneală.

„Nu vrem uniforme acum, vrem hârtie și săpun”, „Măsuri concrete, toalete decente”, „Nu suntem noi mofturoși, vrem elevi mai sănătoși”, „Cum așa la noi în țară, stau WC-urile afară?”

Câteva zeci de părinți și elevi au mers astăzi în marș pe bulevardul Ștefan cel Mare până la Primărie și Ministerul Educației, pentru a vorbi despre condițiile de igienă proastă din școli, în special în cele din mediul rural.

Diana are 14 ani și este elevă la școala din satul Negrea, raionul Hâncești. Ea a parcurs aproape 60 de km până la Chișinău pentru a protesta față de condițiile sanitare din școli.

Condițiile igienice din sate diferă de situația de la Chișinău. Recent, în gimnaziul din Negrea  s-a renovat WC-ul și este bine. Însă în trecut eram nevoiți să mergem la WC-urile de afară și era greu să ne deplasăm acolo. Școala acum este dotată și cu WC în interior și exterior. Pot să zic că este diferență între ele. Cel din interior este mai îngrijit, cel de afară e folosit de obicei de copiii care merg la ora de sport”, povestește Diana.

Manifestanții au cerut de la autorități uscătoare, apă potabilă, toalete cu uși și separatoare în școli. Iată ce spun și alți elevi și părinți care au  participat la marșul intitulat „Marea săpuneală”.

„Ministerul atrage atenția asupra altor probleme decât cele stringente: despre uniforme sau altele. Posibil că ei nu au fost în sate să vadă în ce stare sunt toaletele. Sunt în afara școlii și arată catastrofal”.

„Copiii noștri merită WC-uri ca acasă, igienă la fel de bună ca acasă. Acum le este lezată intimitatea.

Reporter: Am văzut că ați venit cu fiica dvs. Cum sunt condițiile igienice la grădinița în care merge?

„S-a făcut reparație doar în WC-ul pentru angajații grădiniței, WC-urile pentru copii sunt foarte urâte. Noi mergem la o instituție preșcolară din Capitală. Și acum se pretinde ca părinții să colecteze bani pentru a repara WC-urile. Dar eu cred că reparațiile ar trebui să fie asigurate de către stat, și nu de către părinți”, spune un părinte.

Una dintre organizatoarele evenimentului, Ala Revenco, spune că prin acest marș vor să sensibilizeze opinia publică, părinții și autoritățile despre condițiile proaste de igienă din școli.

„Tema igienei în școli a fost multă vreme un subiect tabu. Chiar și ieri, la 31 mai, cred că mulți copii s-au dus la școală cu săpunul și hârtie de acasă. Nu cerem mult, cerem să fie asigurat în primul rând dreptul la igienă”, a spus Ala Revenco.

Manifestanții au cerut, în fața Primăriei Chișinău, ca aleșii municipali și viitorul primar să rezolve problema condițiilor proaste de igienă din școlile și grădinițele din Capitală. Ei au manifestat și în fața Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Părinții și elevii au cerut de la autorități implementarea unui plan de asigurare a respectării standardelor de igienă în toate instituțiile de învățământ din țară.

Autoritățile, care au astăzi zi liberă, nu au răspuns protestului elevilor și părinților. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău