Nu mai puțin de 317 nominalizări pentru Nobelul pentru pace în acest an

  • 26 Februarie 2020 18:37
Nu mai puțin de 317 nominalizări pentru Nobelul pentru pace în acest an

Peste 300 de nominalizări au fost făcute pentru Premiul Nobel pentru pace din 2020, a informat miercuri Comitetul Nobel cu sediul în Norvegia, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Totalul de 317 candidați include 210 indivizi și 107 organizații, informează Comitetul Nobel. Potrivit sursei citate, este al patrulea cel mai mare număr de candidați într-un singur an din istorie.

Activista pentru mediu suedeză Greta Thunberg și mișcarea pro-democrație din Hong Kong au fost nominalizate de parlamentarii din Suedia și respectiv Norvegia.

Recordul de 376 de candidați a fost stabilit în 2016, când comitetul format din cinci persoane l-a ales pe președintele Columbiei Juan Manuel Santos drept laureat, invocând rolul său în negocierea păcii care a pus capăt unei perioade de peste 50 de ani de război civil.

În 2019, Premiul Nobel pentru pace i-a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed Abiy. El a fost răsplătit pentru eforturile sale de a rezolva conflictul de lungă durată de la frontiera cu statul vecin Eritreea și pentru eforturile sale "pentru pace și cooperare internațională".

Printre cei care au dreptul de a propune candidați sunt politicieni, academicieni, foști laureați ai premiului, directori ai institutelor de cercetare pentru pace și actuali sau foști membri ai Comitetului Nobel.

Comitetul Nobel le recomandă celor care fac propunerile să nu dezvăluie nominalizările și păstrează secretul asupra lor timp de 50 de ani. Cu toate acestea, mulți dintre cei care fac nominalizări își fac publică propunerea. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Fri
27
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău