Nu distrugeți pânzele de păianjen întâlnite în natură. Acestea îndeplinesc un rol important în buna-funcționare a habitatelor sălbatice

  • 10 Aprilie 2023 13:12
Nu distrugeți pânzele de păianjen întâlnite în natură. Acestea îndeplinesc un rol important în buna-funcționare a habitatelor sălbatice

Nu distrugeți pânzele de păianjen întâlnite în natură, ne îndeamnă Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Ne aflăm în toiul pregătirilor pentru Sfintele Sărbători de Paști, iar asta înseamnă că mulți oameni acordă o atenție sporită curățeniei din jurul lor și prin urmare se răfuiesc cu pânzele de păianjen găsite prin colțurile casei.

Acest lucru este rezonabil și de la sine-înțeles în condiții casnice, însă nu trebuie să facem la fel în mediul înconjurător. Aici Natura are grijă să-și facă curățenie, iar pânzele de păianjen nu reprezintă absolut deloc o problemă. Aceste opere de artă, țesute cu multă măiestrie și dedicație, reprezintă o combinație reușită de rezistență, duritate, elasticitate, flexibilitate și rezistență la diverse temperaturi.

Grație acestor proprietăți, pânzele de păianjen îndeplinesc un rol important în buna-funcționare a habitatelor sălbatice:

  • ajută la eliminarea unor insecte pe care omul le consideră dăunătoare în agricultură.
  • captează granule de polen și particule de poluanți care circulă în aer, datorită faptului că sunt încărcate electrostatic.
  • unele păsări insectivore își obțin hrana prin verificarea repetată a pânzelor în care ajung diverse insecte.
  • pare ciudat, dar pânzele ajută unele specii de păianjeni să audă: acestea funcționează ca niște senzori auditivi extinși și reconfigurabili.

Din acest motiv, ar fi bine să ne limităm cu „făcutul curățeniei” în interiorul locuințelor noastre și să lăsăm păianjenii să-și țese liniștiți pânzele în sânul Naturii, așa cum o fac de mii de ani.

Credit foto: Silvia Ursul

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău